Srbija i Balkan

Suđenje vođama OVK: Svedok Kurtaj u knjizi o UČK "izmišljao", tek sada se "setio istine"

Otvoreno je pitanje kako su Šukri Buji, bivšem komandantu OVK, koji je bio recenzent Kurtajeve knjige, a sada je u Hagu optužen kao saučesnik Tačija i komandanata, promakle tolike omaške, "izmišljotine" i "preuveličavanja"
Suđenje vođama OVK: Svedok Kurtaj u knjizi o UČK "izmišljao", tek sada se "setio istine"© Pierre Crom/Getty Images

Hajruš Kurtaj, bivši komandant 162. brigade OVK u Kačaniku, sada svedok optužbe na haškom procesu Hašimu Tačiju, Kadriju Veseljiju, Redžepu Seljimiju i Jakupu Krasnićiju, verovatno je ovih dana gorko zažalio što se uopšte bavio spisateljskim radom, odnosno, što je objavio knjigu o "junaštvima" i "podvizima" OVK.

On, naime, svedočeći ovih dana na pomenutom procesu, iz dana u dan ponavlja da je u knjizi "izmišljao i preuveličavao", a da je ono, što sada govori prava – istina.

Tako je Kurtaj pre samo tri nedelje, 1. februara pred sudom izjavio kako je od 14. maja do 11. juna 1999. godine bio komandant 162. brigade OVK u Kačniku. Prekjuče je, međutim, kako je iz Haga prenela agencija Beta, ne trepnuvši rekao da "formalno nije imenovan za komandanta", nego da je "kao zamenik poginulog Ćamila Iljazija", on "nastavio da obavlja njegovu dužnost".

Suočen od strane tužioca Džejmsa Pejsa sa ranijom izjavom da ga je na dužnost komandanta postavio tadašnji načelnik Glavnog štaba OVK Agim Čeku, Kurtaj je odgovorio da mu Čeku "nije naredio da preuzme komandu", a kada ga je tužilac upitao zašto je to onda izjavio, svedok je rekao da je to bila njegova "omaška".

Suočen dalje sa navodima iz svoje, pomenute knjige, objavljene posle rata, da mu je tu naredbu preko telefona preneo sam Čeku, Kurtaj je, ne negirajući da je sve to napisao, uzvratio da je u knjizi i "izmišljao i preuveličavao", kako bi "OVK prikazao profesionalnijom nego što je bila". 

Kurtaj je opovrgao i svoju izjavu od pre 24 dana da ga je Čeku smenio u junu 1999. godine, odnosno, ono što je 29. januara ove godine bilo istina, sada nije.

Sličan dijalog nastavljen je i juče na suđenju četvorici vođa koji su bili članovi Glavnog štaba OVK i koji su optuženi za zločine na Kosovu 1998 – 1999. godine. Kurtaj je tako, i juče bio prinuđen da navode iz svoje knjige o tome kako je GŠ OVK 1998. godine postavio Agima Bajramija za komandanta u okolini Kačanika, i da mu je tu informaciju preneo Šukri Buja, komandant OVK u operativnoj zoni Nerodmilje, koji je naređenje GŠ dobio i sproveo, nazove takođe "preuveličanim" i "izmišljenim".

Da sve bude još gore, Šukri Buja, koji je u optužnici protiv četvorice komandanata OVK naveden kao saučesnik u "udruženom zločinačkom poduhvatu", bio je recenzent Kurtijeve, u Hagu ovih dana široko citirane knjige, pa ostaje otvoreno pitanje kako su i recenzentu promakla tolika "izmišljanja" i "preuveličavanja" od stane autora.

Kurtaj je juče, u nastavku svedočenja morao da demantuje i navode iz knjige o sastanku sa Bujom u jesen 1998. godine, na kome je, po naređenju GŠ OVK odlučeno da se u zoni Kačanika formiraju dve brigade. Prema navodima iz knjige koji su juče citirani u Hagu, prenela je Beta, Buja je na tom sastanku postavio Kurtaja za zamenika komandanta 162. brigade a Ćamila Iljazija za komandanta.

Juče se Kurtaj setio da je sve bilo drugačije.

"Taj sastanak se nikada nije dogodio, niti sam ja bio tamo. Sastanak je opisan u mojoj knjizi, ali, ja nisam prisustvovao. Nije potpuna izmišljotina, ali je preterivanje, napisao sam ono što sam ja želeo da se desilo", od reči do reči, barem prema prevodu, rekao je juče Kurtaj.

Sem ovog, juče je bio prinuđen i da opovrgne navode iz svoje knjige da su brigade kod Kačanika fomirane u skladu sa "strategijom oslobađanja Kosova" koju je usvojio Glavni štab OVK. Njegov jučerašnji stav bio je da je oslobađanje "albanskih teritorija koje je Srbija okupirala 100 godina" bilo "tajna aspiracija".

"Ja nisam video nikakav plan GŠ OVK", rekao je juče Kurtaj.

Posle podsećanja da je još 2020. tužiocima rekao da je za taj plan GŠ OVK čuo od komandanta svoje brigade Iljazija, Kurtaj je juče i to osporio, dodavši da "čak da je to i rekao", "nikada nije video takav plan GŠ OVK".

Portal "Kosovo onlajn" u izveštaju sa suđenja vođama OVK navodi da je pitanje uloge GŠ OVK tokom rata na Kosovu centralno za ovaj proces. Prema stavu tužilaštva, Glavni štab OVK imao je 1998. i 1999. godine punu kontrolu nad jedinicama OVK i da su njegovi lideri "odgovorni za sistematske zločine širom Kosova nad svima koje je OVK proglasila za protivnike".

Na drugoj strani, odbrana optuženih protivi se stavu da je OVK bila izgrađena vojna formacija sa centralizovanom komandom i navodi da su "kontrolu nad njenim pripadnicima imali lokalni zapovednici".

Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići optuženi su u deset tačaka za progone po političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, prisilni nestanak, mučenja i ubistva. Pripadnici OVK, po optužnici, počinili su ove zločine u 41 nelegalnom pritvoru nad 407 pritvorenika od kojih je najmanje 98 ubijeno.

 

image