Srbija i Balkan

Vučić: Srbija izuzetno ceni odnose sa Centralnoafričkom Republikom

Predsednik Srbije sastao se danas sa predsednikom Centralnoafričke Republike Fostenom Arkanžom Tuaderom
Vučić: Srbija izuzetno ceni odnose sa Centralnoafričkom Republikom© Tanjug/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izrazio je danas zahvalnost predsedniku Centralnoafričke Republike Fostenu Arkanžu Tuaderu za to što zemlja koju predvodi poštuje teritorijalni integritet Srbije i odbija da prizna secesiju Kosova i Metohije.

"Još jednom hvala vam na tome što čvrsto poštujete teritorijalni integritet Srbije, to je za nas od velikog značaja, time poštujete odluke i rezolucije koje su izglasane u UN. Srbija će uvek u punoj meri podržavati teritorijalni integritet CAR-a", rekao je Vučić posebno ističući da se "Srbija ponosi svojim nasleđem istinskog prijateljstva sa afričkim kontinentom".

Dvojica predsednika imali su tet-a-tet sastanak, a potom su usledili plenarni razgovori delegacija dveju zemalja i potpisivanje četiri bilateralna dokumenta.

Predsednik Vučić rekao je da Srbija izuzetno ceni odnose sa CAR i da su odnosi naše zemlje važni, gotovo prioritetni. Kako je istakao, za Srbiju je to važna država, jer tamo ima svoje vojnike u okviru misije "MINUSKA".

Rekao je da je uveren da će pod rukovodstvom predsednika Tuadere i njegovih saradnika CAR iz jedne od najsiromašnijih zemalja vrlo brzo krenuti putem velikih uspona i uspeha.

"Mi imamo ogroman respekt prema vama, veliku zahvalnost. Ja znam koliko vi razumete geopolitičku situaciju bolje od većine političara širom sveta i mogao sam mnogo toga i da naučim danas od vas. Ali sam vam posebno, predsedniče, zahvalan na otvorenost i na tome što verujete i u srpske naučnike i u znanja naših ljudi u različitim oblastima", rekao je Vučić.

Podsetio je da je još iz perioda predsednika Tita i predsednika Bokase postojala saradnja kada smo gradili tamo najveći i najlepši stadion, kao i hidroelektrane i druge važne objekte.

Vučić je naveo da i u budućnosti možemo da uradimo mnogo toga od obostranog i zajedničkog interesa.

"Verujem da u svim drugim oblastima od poljoprivrede, rudarsko-geoloških istraživanja do saradnje u oblasti odbrane možemo da postignemo veoma značajni rezultat", naglasio je on.

"I ja bih zamolio vas, poštovani gospodine predsedniče, da taj naš diplomatski kontakt kroz sve institucije, kroz sve organizacije, agencije širom sveta dovedemo do nivoa stalnih konsultacija i da možemo jedne drugima da pomažemo. Uvek glasamo za predloge onih drugih, poštujući ne samo integritet naših zemalja, već gledajući kako na najbolji mogući način da i grupno stvaramo svoje političke interese", naglasio je predsednik Srbije.

Vučić je podsetio da će Srbija uskoro, tokom ove godine imati tri redovne linije do Narodne Republike Kine, kao i tri stalne linije do Sjedinjenih Američkih Država stalne.

Takođe je podsetio da već imamo dve linije, do Njujorka i Čikaga i dodao da ćemo imati i do Majamija.

Dodao je da razmišljamo da napravimo, kako je rekao, brzu liniju i do Seula.

Vučić je rekao da je cilj da nađemo avione kojima ćemo moći da idemo i u centralnu i južnu Afriku, u narednih godinu dana.

"I verujem da ćemo tada i sa Centralnoafričkom Republikom biti neuporedivo bolje povezani, kao i sa mnogim drugim našim prijateljskim zemljama u centralnoj i južnoj Africi", rekao je Vučić.

Tuadera: Poseta značajna zbog uspostavljanja veza za plodnu saradnju

Predsednik Centralnoafričke Republike Tuadera rekao je da je ova radna, ali i prijateljska poseta Srbiji, značajna zbog uspostavljanja veze koja će razviti plodnu saradnju koja je postojala još u vreme Jugoslavije.

"Zahvaljujem na izuzetnoj dobrodošlici, prema meni i mojoj delegaciji. Ovde je počelo proleće, čini mi se, i pupoljci su simbol onoga što se rađa među nama", rekao je on dodajući da odaje veliku počast slavnom Josipu Brozu Titu.

"Zajedno je sa ostalim osnivačima Pokreta nesvrstanih uspeo da izvrši veliki uticaj i da okupi veliki broj zemalja. On je pokrenuo prvu saradnju između moje zemlje i Jugoslavije, koja je donela mnogo", rekao je Tuadera.

Pohvalio je, kako je rekao "vođstvo moderne Srbije" na Balkanu i rekao da to otvara nove perspektive saradnje u svim oblastima zajedničke interakcije u eri globalizacije, kada postoje veliki geopolitički, geostrateški i geoekonomski i drugi izazovi.

On je rekao da posle više godina hibernacije je došao trenutak da ponovo pokrenemo ekonomsku, socijalnu, kulturnu i stručnu saradnju između naše dve zemlje.

Tuadera je naveo da ova poseta predstavlja volju njegove zemlje da još više otvori svoje granice za srpske investitore.

"Od sada pa nadalje, Centralnoafrička Republika i Republika Srbija praktično i nemaju neke međusobne granice, osim što postoji zaista ta geografska distanca, ali ako mi imamo dovoljno volje, ta geografska razdaljina neće biti prevelika", zaključio je Tuadera.

Potpisivanje sporazuma

Srbija i Centralnoafrička Republika potpisale su danas u prisustvu dvojice predsednika četiri sporazuma o međusobnoj saradnji.

Okvirni sporazum o saradnji između Vlade republike Srbije i Vlade CAR u ime Srbije potpisao je prvi potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić sa koleginicom ministarkom spoljnih poslova, frankofonije i dijaspore CAR Silvi Baipo Temon.

Sporazum o osnivanju mešovite komisije između Srbije i CAR potpisao je takođe ministar spoljnih poslova sa koleginicom Temon.

Sporazum o saradnji Vlade Srbije i Vlade CAR u oblasti odbrane potpisali su potpredsednik vlade i ministar odbrane Miloš Vučević i ministar nacionalne odbrane i rekonstrukcije vojske CAR Klod Ramo Biro.

Memorandum o razumevanju između Vlade Srbije i Vlade CAR koji se odnosi na sprovođenje saradnje u oblastima geologije, rudarstva i naftnog sektora potpisali su ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović Handanović i ministar rudarstva i geologije CAR Rufen Benam Beltungu.

image