Srbija i Balkan

Vučić: Ništa nisam potpisao sa Zelenskim, ponosan sam na samostalnu poziciju Srbije

Predsednik Srbije i danas je boravio u Tirani gde je nakon učešća na samitu odgovarao na pitanja novinara
Vučić: Ništa nisam potpisao sa Zelenskim, ponosan sam na samostalnu poziciju SrbijeGetty © Olsi Shehu/Anadolu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da nikakav sporazum o municiji i oružju nije potpisao sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim sa kojim se juče sastao u Tirani.

"Mi poštujemo teritorijalni integritet Ukrajine i oni poštuju teritorijalni integritet Srbije i mi smo im zahvalni na tome", rekao je Vučić novinarima u Tirani.

Kako je rekao Srbija nije u hibridnoj poziciji sa Rusijom, već je u pitanju veoma jasna pozicija slobodne zemlje, hrabra pozicija koja nije laka, unikatna je u celoj Evropi i Srbija je ponosna na nju.

"To je veoma racionalna i pragmatična odluka Srbije, ne znam da li će moći da traje zauvek, jer ne znamo sa kolikim nivoom pritiska ćemo se suočiti, ali za sada se odupiremo svim vrstama pritiska i čuvamo svoje nacionalne interese", rekao je Vučić.

Dodao je da je razgovarao sa Zelenskim o situaciji na frontu, te da zna svako selo u nekoliko regiona u Ukrajini. Kako je rekao, razgovarao je sa Zelenskim i to je bio dug i korektan razgovor.

"Mislim da oni imaju veoma fer odnos prema Srbiji", rekao je Vučić.

Vučić je kazao da mora prvo da posluša današnji govor ruskog predsednika Vladimira Putina kako bi ga komentarisao.

"Dobio sam nekoliko poruka, ali bih voleo da vidim sve što je predsednik Putin govorio da bih mogao da komentarišem. Suviše sam ozbiljan čovek da bih mogao da izvlačim stvari iz konteksta i na taj način da reagujem", proučio je Vučić.

Kako je rekao, video je da je Moskva potvrdila uvođenje "cirkona" u svoju vojsku, kao i da je "Sarmat" uskoro gotov.

"To je veliko ojačanje za rusku vojsku ukoliko je to tačno. Nigde ništa nuklearno nisam čuo", rekao je Vučić odgovarajući na pitanje stranih novinara da prokomentariše navodnu "Putinovu pretnju nuklearnim ratom".

Govoreći o deklaraciji EU kojim bi se Putin smatrao odgovornim za smrt Alekseja Navaljnog, Vučić je rekao da o tome ne zna ništa.

On je poručio da je ponosan na slobodarsku i samostalnu politiku Srbije.

"Do sada se nismo usklađivali, iznenadilo bi me da je drugačije. Iako mislite da je to velika tragedija i razlog da nas napadnete, ja to ne mislim. Mislim da je veoma važno da Srbija pažljivo računa i vodi politiku svoju, samostalnu, nezavisnu i da procenjuje od slučaja do slučaja.

Vučić je ponovio da je Tajvan Kina i poručio da Srbija ne može da sruši sistem Ujedinjenih nacija.

"Šta je problem i šta je netačno? Je l' to tako u UN, hoćete da srušimo sistem UN. Hoćete sutradan da mi kažete da ne smem da govorim ni o Kosovu i Metohiji i rezolucijama UN. Kome sam to naneo štetu. Ima li neka druga politika, čija je to politika drugačija - ruska, američka, ko to misli da Tajvan nije Kina. Lupetaju", rekao je Vučić.

Beograd spreman da razgovara o svakom pitanju s Prištinom

Vučić je rekao da je Beograd spreman da razgovara sa Prištinom o svakom pitanju, uključujući i ono vezano za odluku o ukidanju korišćenja dinara na KiM, a koju su, kako je naglasio, osudili svi predstavnici međunarodne zajednice.

"Mogli ste da čujete da su svi međunarodni predstavnici, uključujući i ljude iz SAD i EU, bili protiv jednostranog poteza režima u Prištini da ukinu upotrebu dinara na KiM", rekao je Vučić u Tirani odgovarajući na pitanje albanskog novinara da li Beograd planira da uloži napor i upusti se i sa Prištinom razgovara o pitanju upotrebe dinara na KiM.

Predsednik je dodao da predstavnici međunarodne zajednice nisu razumeli zašto Priština to radi.

"Nadamo se da će se ubuduće ponašati razumnije. A što se nas tiče, mi smo uvek spremni da razgovaramo o svemu, o svakom pitanju. I poslali smo našu delegaciju sa našim glavnim pregovaračem (direktor kancelarije za KiM Petar Petković) u Brisel da razgovara o tome", rekao je Vučić.

Vučić je podsetio da se na sastanak u Briselu nije pojavio glavni pregovarač Prištine, zamenik premijera privremenih prištinskih institucija Besnik Bisljimi.

"Nadamo se da ćemo naći načina da to rešimo. U suprotnom, to će praviti ogromne probleme za Srbe koji žive u Kosovu i Metohiji", rekao je Vučić.

image