Srbija i Balkan

Opozicija u dve kolone: Svi se otimaju za NADU

Deo "Srbije protiv nasilja" (SPN) zalaže se za jednu kolonu na izborima u kojoj će biti i NADA, koju istovremeno i desno orijentisane stranke Dveri, Dosta je bilo (DJB) i Narodna stranka pozivaju u svoj blok
Opozicija u dve kolone: Svi se otimaju za NADU© FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Pre nego što na novim beogradskim izborima krene u borbu za vlast, opozicija će po svemu sudeći izgleda boriti ne za puku nadu, već za Koaliciju NADA. Deo "Srbije protiv nasilja" (SPN) zalaže se za jednu kolonu na izborima u kojoj će biti i NADA, koju istovremeno i desno orijentisane stranke Dveri, Dosta je bilo (DJB) i Narodna stranka pozivaju u svoj blok.

Analitičari smatraju da odluka opozicije o formiranju jedne, dve ili više kolona mora biti zasnovana na istraživanju, a ne na instiktu, piše "Blic". Od kako su beogradski izbori postali izvesni, u SNP dominira ideja o zajedničkoj listi sa ovom koalicijom. To je predložio Dragan Đilas, predsednik SSP, ali nije naišao na potpunu saglasnost unutar SPN jer, recimo, poslanik ove liste Radomir Lazović smatra da bi bilo bolje da opozicija na izbore izađe u dve ideološke kolone. U koaliciji NADA se još nisu izjasnili, uz poruku da je "rano za odluku" i da su izborni uslovi najbitniji.

Za to vreme predizbornom kombinatorikom bave se i tri desno orijentisane stranke (DJB, Narodna i Dveri) koje su na decembarskim izborima doživele fijasko. šta više, i oni su pozvali koaliciju NADA da kao lista koja je ostvarila najbolji rezultat na desnom spektru pokrene ujedinjenje desne opozicije.

Argumenti za jednu listu

Aleksandar Ivković iz centra za savremenu politiku smatra da je ponašanje opozicije uslovljeno i izbornom strategijom vlasti. 

"Vidimo da će i vlast najverovatnije izaći na izbore na jednoj listi, zbog čega i opozicija razmišlja o jednoj koloni. postoji opasnost za opoziciju da ukoliko izađe u više kolona kao u decembru, ima pojedinačno znatno manje glasova od jedinstvene liste vlasti i dav ta razlika bude izraženija nego na prošlim izborima. ideji o jednoj koloni svakako doprinosi i referendumska atmosfera", ocenjuje Ivković za "Blic".

Kako kaže, teško je predvideti u koliko kolona će opozicija nastupiti.

"Mislim da je realno da ima najviše dve kolone. Bitno je da pre toga uradi istraživanje javnog mnjenja i vidi da li bi jedna lista imala sinergetski efekat utoliko da barem ne odbije stare glasače "Srbije protiv nasilja" i kolaicije NADA. Na gradskom nivou birači verovatno neće uzeti u obzir ideološke razlike, što je još jedan argument za jednu listu", smatra Ivković.

Treća opcija

On dodaje da će mnogo toga zavisiti i od eventualne treće opcije koja bi, kako kaže, "mogla da ugrozi glasove vlasti".

"To bi za sada mogao da bude samo Branimir Nestorović, čiji je pokret bio iznenađenje na izborima u decembru i koji bi možda mogao da uzme deo glasova. Zbog toga je značajno da opozicija odluku donosi na osnovu empirijskih podataka, što vlast uveliko radi", navodi Ivković.

Kao treća opcija pokušavaju pred izbore da se ispromovišu DJB, Narodna stranka i Dveri koji u svoj desni blok pozivaju i koaliciju NADA. Ivković ne isključuje mogućnost da se i takav blok napravi.

"Mislim da je opozicija shvatila da je ukrupnjavanje neophodno samo sada treba na osnovu istraživanja javnog mnjenja odlučiti u kom formatu nastupiti na izborima. Ako budemo i dalje imali referendumsku atmosferu povećava se rizik da eventualna koalicija DJB, Narodna stranka i Dveri ostane ispod cenzusa ako im se ne priključi NADA", zaključuje Ivković.

Koalicija NADA će, po svemu sudeći, imati "slatke muke" pred nove beogradske izbore jer je u savez, sa jedne strane, poziva deo SPN, a sa druge desno orijentisane stranke - DJB, Narodna stranka i Dveri.

Ipak, za sada u NADI ne razmišljaju o predizbornim koalicijama.

Miloš Jovanović (Novi DSS) kaže da je još rano da se priča ko će s kim učestvovati na izborima.

"Prvo treba insistirati na pitanjima da li se izlazi, pod kojim uslovima se izlazi, šta se traži", kaže Jovanović.

Predrag Marsenić, napominje da postoji mogućnost da Novi DSS ponovo izađe na izbore sa POKS, "što će najverovatnije biti model".

"Ne bežimo ni od razgovora sa koalicijom SPN i sa svim ostalim opozicionim strankama", smatra Marsenić.

Ako ne napravi dogovor, NADA će ponovo imati svoj broj na glasačkom listiću.

image