Srbija i Balkan

Početak uništavanja omladine: Mitropolija protiv predloga zakona o rodnom identitetu u CG

Mitropolija upućuje pitanje ministrima u Vladi Crne Gore da li su oni kao predlagači "ovog štetnog teksta" promenili svoj pol i svoj matični broj
Početak uništavanja omladine: Mitropolija protiv predloga zakona o rodnom identitetu u CGGetty © Pierre Crom

Mitropolija crnogorsko-primorska reagovala je povodom Nacrta zakona o pravnom prepoznavanju rodnog identiteta na osnovu samoodređenja, navodeći da je već u samom naslovu ovog projekta unesen zabrinjavajući ton među sveštenstvo i vernike SPC, ali i sve ljude koji svoj pogled na svet zasnivaju na tradicionalnim vrednostima.

Poručuju da takav pogled na svet, koji relativizuje Bogom dana određenja ljudske prirode i društvenih odnosa ugrožava svetinju života i ljudsko dostojanstvo.

"Ovaj Nacrt, ne samo da ugrožava duh tradicionalne i u Boga verujuće Crne Gore, nego se jasno kosi sa postojećim pravnim normama ove države", navode iz Mitropolije i ističu da je porodica osnovna zajednica života u kojoj se neguju i podižu deca, a roditelji su ti koji se prvenstveno staraju o odgoju i obrazovanju svoje maloletne dece, a potom država i društvo.

Mitropolija napominje da je predloženi zakon početak uništavanja omladine.

"Besmislene su i sulude odredbe da dete sa svojih 15 godina nekim svojim iskazom – odredi svoj pol, nasuprot onom koji je dobio od Boga, a preko zakona prirode! Pa makar to bilo i uz, u ovom Nacrtu vrlo neodređenu i nejasnu, saglasnost roditelja", upozorava se u saopštenju.

Mitropolija upućuje pitanje ministrima u Vladi Crne Gore da li su oni kao predlagači "ovog štetnog teksta" promenili svoj pol i svoj matični broj.

"Ako bi, neka tu ambiciju kandiduju na sljedećim izborima kao svoju ponudu narodu i glasačima (kao pokazatelj njihove navodne slobodoumnosti, demokratičnosti, naprednosti…), a ako ne bi – zašto takvu mogućnost nude i preporučuju 15-godišnjoj, maloletnoj deci", navodi Mitropolija.

Napominju da crkva ima razumevanja za osobe koje su promenile pol, i to iz saosećanja prema "nekim iznimnim ličnim patnjama, neizrecivim i bolnim psihičkim i emotivnim traumama, ali ne razumemo donošenje zakona koji takvu traumu širi na celu populaciju".

Posebno se napominje da se predviđa zabrana traženja od lica da obavi medicinski pregled, iako se on recimo traži kao uslov za mnogo banalnije životne situacije, ali ne kao preduslov za promenu rodnog identiteta.

"I ne samo da ne razumemo i da ovim putem protestujemo, nego ćemo kao ozbiljna institucija, preduzeti sve zakonom propisane radnje da ovu sramotu i bruku udaljimo iz zone ozbiljnog ljudskog razgovora i odlučivanja. Na prvom mestu, pozivamo sve one ministre i poslanike u parlamentu, koji su pravoslavni hrišćani, a sigurni smo da će nas razumeti i podržati i oni među njima koji su vernici drugih monoteističkih vera i njihove verske institucije, da ovaj Nacrt stave na merilo svojih verskih ubeđenja i moralnih principa, a ne na kantar trenutne materijalne i političke koristi", poručuju iz Mitropolije.

image