Srbija i Balkan

Posle SPN-a, Novog DSS-a i Dveri, inicijativu "Proglasa" podržao i Ugljaninov SDA

Zašto bi se stranka koja se predstavlja kao borac za prava bošnjaka na specifičnom delu teritorije Srbije udružila sa prozapadnom opozicijom pred izbore u Beogradu?
Posle SPN-a, Novog DSS-a i Dveri, inicijativu "Proglasa" podržao i Ugljaninov SDAGetty © Medin Halilovic/Anadolu Agency

Stranka demokratske akcije (SDA) Sandžaka podržala je zahteve "Proglasa" za izborne reforme, a na čiji tekst su paraf već stavile stranke sa liste "Srbija protiv nasilja", koalicija NADA i Pokret Dveri.

U pismu podrške "Proglasu" koje potpisuje Ugljanin navodi se da SDA Sandžaka, kao "parlamentarna stranka više od 34 godine zastupa i štiti interese bošnjačkog naroda u Srbiji i svih građana Sandžaka".

Odluka o podršci "Proglasu" doneta je, dodaje se, na stranačkim organima.

"Prateći rad Inicijative 'ProGlas', vrednosti za koje se borite i način na koji valorizujete stavove građana iskazujemo vam poštovanje i podršku", zaključuje se u pismu.

SDA Sandžaka osvojila je na izborima 17. decembra 0,57 odsto glasova, ali u parlamentu ima dva poslanika jer za nju, kao manjinsku stranku, važi prirodni prag. Ugljanin nije poslanik u novom skupštinskom sazivu, već ostaje da politički deluje u Novom Pazaru.

Baš kako je i sam Ugljanin naveo u svom današnjem saopštenju, stranka na čijem je čelu predstavlja građane iz jednog dela Srbije i postavlja se pitanje zašto bi se Ugljanin na ovaj način uključio u kampanju koja se vodi pred nove beogradske izbore.

Zapravo, iako naizgled potez Ugljaninove stranke da podrži delovanje prozapadne opozicije u Beogradu deluje čudno, njegova odluka da se sada udruži sa beogradskom prozapadnom opozicijom nije izuzetak.

Ovaj političar već je jednom podržao zahtev koji je 2021. godine deo opozicije predao Skupštini Srbije da se usvoji Rezolucija o genocidu u Srebrenici i to po hitnom postupku.

Potpis na taj dokument stavili su Sulejman Ugljanin, poslanici Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović i Nataša Mićić, Nenad Čanak iz Lige socijaldemokrata Vojvodine, ali i Marinika Tepić, koja je tada bila članica LSV-a. U međuvremenu, Tepićeva je napustila LSV, bila nezavisni poslanik bez članstva u stranci, da bi potom postala potpredsednica Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa.

image