Srbija i Balkan

"Krušik" naoružava "komarce": Valjevska fabrika proizvodi municiju za srpske dronove

Vršilac dužnosti generalnog direktora holding koorporacije "Krušik" Jovanka Andrić, smatra da je privilegija što njena kompanija učestvuje u projektu razvoja "komarca"
"Krušik" naoružava "komarce": Valjevska fabrika proizvodi municiju za srpske dronove© FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

Valjevska fabrika odbrambene industrije "Krušik" učestvuje u izradi najmodernijeg naoružanja Vojske Srbije - dronova "komarac", a ekipe inženjera fabrike ubrzano rade na proizvodnji bojevih glava i upaljača.

Vršilac dužnosti generalnog direktora holding koorporacije "Krušik" Jovanka Andrić, rekla je za "Večernje novosti" da je privilegija što kompanija učestvuje u tom važnom projektu i da njihov tim ispunjava sve uslove da u najkraćem roku realizuje taj projekat.

"Možemo da očekujemo veliku tražnju i interesovanje za dron 'komarac' u inostranstvu i zaključivanje brojnih ugovora o isporuci na svetskom tržištu. Iz aktuelnih dešavanja u svetu shvatili smo da se borbena taktika značajno menja, da se sve više primenjuju modernija sredstva naoružanja i vojne opreme koja obezbeđuju visoku efikasnost", rekla je ona.

Istakla je da smo dužni da budemo u toku sa novim trendovima, jer samo tako može da se obezbedi dugoročno održivo poslovanje.

"Večernje Novosti" pišu da će "Krušik" proizvoditi mine za dron "komarac" u kalibru od 60 do 120 milimetara, a ova kompanija je poznata po proizvodnji minobacačkih mina, vođenih i nevođenih raketa vazduh-zemlja i zemlja-zemlja, artiljerijskih projektila u kalibru 155 mm, avio bombi, ručnih granata, protivtenkovskih mina, granata u kalibru 40 mm.

Šta je "komarac"?

"Komarac" je zapravo FPV (First Person View) dron kvadkopter, a široka upotreba ovih letelica zabeležena je u zoni Specijalne vojne operacije, gde su se FPV dronovi pokazali kao ogromna pretnja za tenkove, borbena vozila pešadije, oklopne transportere, artiljerijska oruđa, utvrđenja i živu silu.

Radi se o malogabaritnim dronovima naoružanim kumulativnim ili minobacačkim minama i opremljenim kamerom koja prenosi video snimak u realnom vremenu do operatera sa "tablet" displejom ili naočarima za virtuelnu realnost, čime je obezbeđena visoka preciznost.

Zbog praktikovanja napada "odozgo", uprkos malim dimenzijama i municijom sa relativno malim nivoom probojnosti, FPV dronovi su uspevali da unište i onesposobe neke od najsavremenijih tenkova.

Podsećanja radi, tokom posete Vojnotehničkom institutu 9. marta, predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će za potrebe Vojske Srbije biti proizvedeno 5.000 "komaraca", što će značajno unaprediti sposobnosti naših oružanih snaga.

image