Srbija i Balkan

Živadin Jovanović o NATO agresiji: Zločin protiv mira i čovečnosti

Nekadašnji ministar spoljnih poslova SRJ Živadin Jovanović je naglasio da je tim činom, NATO 24. marta 1999. vratio rat na tlo Evrope i uvukao Evropu u rat protiv same sebe i poveo je u svoj koncept širenja na Istok
Živadin Jovanović o NATO agresiji: Zločin protiv mira i čovečnosti© Tanjug/Pierre Crom/Getty Images

Nekadašnji ministar spoljnih poslova SRJ Živadin Jovanović izjavio je povodom 25 godina od početka oružane agresije na SRJ, da će se pamtiti neobuzdano nasilje, razaranje i ubijanje da bi se demonstrirala moć, ali i opravdalo postojanje i poslala poruke šta su i ko su pravi ciljevi.

Jovanović je podsetio da je agresija okončana 10. juna 1999. Rezolucijom SB UN 1244 koja za Srbiju ima trajni značaj, jer predstavlja najvažniji pravni oslonac za odbranu suvereniteta i teritorijalnog integriteta.

Podseća da je ta agresija je izvršena bez odobrenja Saveta bezbednosti UN, kršenjem povelje UN, Završnog dokumenta OEBS-a (1975), Nirnberških principa i međunarodnog prava uopšte.

"Bio je to i ostaje zločin protiv mira i čovečnosti. NATO je ujedno izašao izvan svog ugovornog područja kršeći i sopstveni osnivački akt, a i više njegovih članica su pritom prekršile i sopstvene ustave. Nemačka na primer", napisao je on u autorskom tekstu za "Politiku".

U tom konceptu, kako navodi, Kosovu i Metohiji je namenjena uloga baze američkih trupa i odskočne daske.

On je podsetio i da je tokom agresije koja je trajala 78 dana, poginulo 1.045 vojnika i policajaca, branilaca zemlje i oko 2.500 civila, uključujući iznemogle žene i decu.

"Još uvek nije utvrđen broj ljudskih žrtava izazvan odloženim posledicama oružja kao što su projektili sa osiromašenim uranijumom, otrovna jedinjenja nastala bombardovanjem rafinerija, hemijskih fabrika i trafostanica, kasetne bombe. Ogromna materijalna šteta naneta je civilnoj privredi, infrastrukturi, posebno elektroprivredi, mostovima, bolnicama, školama, kulturno-istorijskim spomenicima", kazao je Jovanović.

Naveo je i da se od tada broj članica NATO-a povećao sa 19 na 32 i da se proširila mreža američkih i NATO baza, počevši, kako kaže od "Bondstila", preko Bugarske i Rumunije, do Baltika i Finske i da je vojni internacionalizam postao globalni fenomen.

Jovanović je podsetio i da je agresija na SRJ okončana 10. juna 1999. Rezolucijom SB UN 1244, koja je u paketu sa dogovorom Milošević-Ahtisari-Čerdomirdin od 3. juna 1999. i Kumanovskim vojnotehničkim sporazumom od 9. juna te godine.

"Od ključnog značaja je za Srbiju da se u svim ovim dokumentima, kao i u brojnim dokumentima koji su im prethodili, potvrđuje da je pokrajina KiM integralni deo SRJ odnosno Srbije kao pravne sledbenice, dok se budući status definiše kao široka autonomija u okviru SRJ, odnosno Srbije", rekao je Jovanović.

Kako je naglasio, rezolucija ne pominje, niti ostavlja prostor za bilo kakav drugačiji status KiM, osim autonomije, ili široke autonomije, u okviru suvereniteta i teritorijalnog integriteta SRJ, odnosno Srbije.

"Za Srbiju, Rezolucija SB UN 1244 ima trajni značaj, jer predstavlja najvažniji pravni oslonac za odbranu suvereniteta i teritorijalnog integriteta", zaključio je Jovanović i dodao da SB UN ne može preneti svoja ovlašćenja u pogledu rešavanja statusa KiM, koja mu daje Povelja UN, na drugoga.

image
Parada pobede u Moskvi uživo na RT Balkan
banner