Srbija i Balkan

Rusija stoji uz Srbiju: Zašto je značajan sastanak Ivice Dačića i Sergeja Lavrova?

Dvojica ministara se sastaju samo nekoliko dana pre obeležavanja 25. godišnjice početka NATO agresije na SRJ
Rusija stoji uz Srbiju: Zašto je značajan sastanak Ivice Dačića i Sergeja Lavrova?© Tanjug/Olga Maltseva /Pool Photo via AP

Sastanak ministara spoljnih poslova Srbije i Rusije, Ivice Dačića i Sergeja Lavrova, pokazuju da odnosi dve zemlje ostaju na visokom nivou, smatraju sagovornici RT Balkan.

Dvojica ministara su se ranije danas sastali u Moskvi, a Lavrov je Dačića pozvao kako bi razgovarali o održavanju sednice Saveta bezbednosti UN povodom 25. godišnjice NATO agresije na SR Jugoslaviju, ali i kako bi zajedno gledali prijateljsku fudbalsku utakmicu između Rusije i Srbije.

Šef diplomatije Srbije je rekao da su na sastanku razgovarali o razvoju bilateralne saradnje, snabdevanju gasom, spoljno-trgovinskoj razmeni koja je zbog sankcija opala za 20-ak odsto u odnosu na pretprošlu godinu.

"Zahvalio sam još jednom Rusiji na čvrstom i principijelnom stavu o Kosovu i Metohiji. Za nas je to od vitalnog značaja, da znamo da u Savetu bezbednosti imamo jedna siguran glas koji će uvek biti protiv nezavisnosti Kosova i Metohije i za suverenitet Srbije", rekao je Dačić.

Šef ruske diplomatije je istakao da Ruska Federacija nije zainteresovana da na Balkanu dođe do nove krize i ocenio da je Moskva zadovoljna kako se, zajedno sa Srbijom, realizuju projekti u sferi trgovine, investicija, sporta, i humanitarnom sektoru.

Milivojević: Odnosi dve strane na visokom nivou

Diplomata Zoran Milivojević za RT Balkan ističe da je na sastanku bilo reči o bilateralnim temama koje su od značaja za obe strane: "Za Srbiju je to stanje u regionu i na KiM, a za Rusiju to su rat u Ukrajini i globalni odnosi."

On dodaje da su odnosi dveju strana na visokom nivou i pored pritisaka sa kojima Srbija nalazi da uvede sankcije Rusiji, kao i da Beograd neće menjati svoj stav o tom pitanju.

Kada je reč o trenutku održavanja sastanka, odnosno činjenice da su se ministri sastali neposredno pre 25. godišnjice NATO bombardovanja SRJ, Milivojević navodi da je to značajno zato što je Rusija zauzela aktivan stav o pitanju te godišnjice.

"Rusija je inicirala održavanje sednice Saveta bezbednosti UN, a tu je i rezolucija u Dumi. To je jasan znak podrške Rusije poziciji Srbije u pitanju KiM", naglašava on.

Kršljanin: Rusija pruža Srbiji podršku u pitanju KiM

Diplomata i nekadašnji član rukovodstva SPS Vladimir Kršljanin za RT Balkan kaže da je sastanak Dačića i Lavrova značajan iz više razloga.

"Svaki sastanak ministara spoljnih poslova Srbije i Rusije je značajan zato što su naši odnosi značajni i na visokom su nivou. Nažalost, poslednjih godina su ti susreti malo ređi zbog dobro poznatih okolnosti, zbog čega je ovaj sastanak još značajniji", naglašava on i dodaje da je povezan i sa prijateljskom fudbalskom utakmicom koja se igra u Moskvi.

Sastanak je značajan i zato što se i Srbija i čitav svet nalaze u jednom veoma teškom trenutku. "Veoma je važno da u takvoj situaciji dođe do ozbiljne razmene mišljena na viskom nivou", naglašava Kršljanin.

I on naglašava značaj činjenice da se sastanak održava u trenutku obeležavanja dvadesetpetogodišnjice NATO agresije, ali i dvadesetogodišnjice pogroma na KiM.

"To su stvari, kao i podrška Srbiji u vezi sa KiM, koje su danas dodatno dobile na značaju i zbog sednice Saveta bezbednosti koja je zakazana za ponedeljak, na kojoj će biti reči o NATO agresiji. To je situacija u kojoj Srbija i Rusija mogu da se pomere sa mrtve tačke i promene tešku situaciju za Srbe na KiM", smatra naš sagovornik.

Vladimir Kršljanin naglašava i značaj ekonomske saradnje, o kojoj će biti reči na sastanku.

"Takvi susreti ne mogu da prođu i bez razgovora o ekonomskoj saradnji, o čemu će biti reči na sastanku. Dačić će razgovarati i sa kopredsednikom komiteta za ekonomsku saradnju, koja može dodatno da se unapredi", zaključuje naš sagovornik.

image