Srbija i Balkan

Naoružavanje Prištine: Prvi "džavelini" uskoro na tzv. Kosovu u rukama KBS-a

Ministar Maćedonci je rekao da su u slučaju Banjska, 24. septembra prošle godine, "KBS bile spremne da reaguju da su to od njih zatražili pretpostavljeni"
Naoružavanje Prištine: Prvi "džavelini" uskoro na tzv. Kosovu u rukama KBS-aGetty © Photo by Michael Ciaglo/Getty Images

"Džavelini" uskoro stižu na tzv. Kosovo a Priština je već počela uplatu prvih rata Sjedinjenim Državama za ovaj protivoklopni sistem, izjavio je ministar odbrane "Kosova" Ejup Maćedonci.

"Trenutno smo u procesu nabavke ovog sistema. Oni će doći na vreme na Kosovo i biće deo naoružanja KBS-a. Sada smo u fazi razgovora o rokovima, vršimo prve uplate za ove sisteme", rekao je Maćedonci za KTV i dodao da su i "pored svih nesuglasica" SAD bile i ostale glavni pobornik povećanja odbrambenih kapaciteta KBS.

Penzionisani admiral američke mornarice i direktor Fondacije za odbranu demokratije u Vašingtonu Mark Montgomeri ranije je izjavio da "SAD žele da obezbede Kosovu neophodnu opremu za stvaranje stabilnosti unutar svojih granica od bilo kakve upotrebe sile spolja" i dodao da je sistem "džavelin" – "fantastično odbrambeno oružje od mogućeg napada oklopnih vozila na Kosovo".

Ministar Maćedonci je, govoreći o "planskom naoružavanju KBS-a", koje po Rezoluciji 1244 SB UN ne bi smele ni da postoje, ispričao da su u slučaju Banjska, 24. septembra prošle godine "KBS bile spremne da reaguju da su to od njih zatražili pretpostavljeni".

"Bili smo u prvom nivou, početnom nivou stanja pripravnosti, ali naravno da su svi pripadnici KBS-a bili obavešteni da budu spremni ako od nas bude zatraženo da budemo deo bilo koje operacije", rekao je Maćedonci.

O "slučaju Banjska" u kontekstu nabavke "džavelina" govorio je i penzionisani admiral Montgomeri koji je rekao da Rusija "nema nameru da izazove ništa veliko na Balkanu, već „traži destabilizaciju i haos kako bi skrenula pažnju NATO-a sa rata u Ukrajini a u tome im je pomogao njihov tradicionalni prijatelj – Srbi".

"Procena SAD je da Kosovo treba da bude opremljeno naprednim sitemima naoružanja. Ovo oružje koristi jedan vojnik, što znači da im ne dajemo vrhunsku vojnu manevarsku opremu, već ono što im treba. I šaljemo poruku svakom potencijalnom neprijatelju da Kosovo ima potrebnu opremu da odvrati mogući napad", rekao je američki admiral.

Inače, SAD su početkom godine donele odluku da tzv. Kosovu isporuče 246 protivoklopnih raketa "džavelin" kao i 20 lansera za te rakete.

Tamo gde su SAD davale "džaveline", tamo je bio rat

Komentarišući ovu odluku SAD general u penziji, profesor Mitar Kovač za RT Balkan ocenio je da se radi o veoma efikasnom protivoklopnom sistemu i da tamo gde su Amerikanci davali "džaveline", tamo se dešavao rat ili su davali ta sredstva u toku rata.

Po proceni generala Kovača, u Prištini, mimo nabavke turskih bespilotnih letelica "bajraktar", američkih helikoptera, nemačkih vozila, "džavelina", stvaraju i "ogromnu oružanu silu mimo onoga što se formalno prikazuje kao redovna, profesionalna oružana snaga".

"Oni planiraju uvođenje vojnog roka, imaju naoružano stanovništvo koje je mimo tih planova svrstano u teritorijalne jedinice. Na Kosovu se nalazi toliko oružja, koje Kfor i nije pokušao, sem na početku, simbolično, da oduzme, nema kuće ni albanske porodice koja nema oružje, a da ne govorimo o prikrivenim komadima, sredstvima još iz vremena UČK. Sve se to sad osavremenjava sa sredstvima veze, informacionim sistemima, sredstvima za noćno izviđanje, snajperima, tako da Amerika, kao što je stvarala u Ukrajini vojsku i pripremala narod za oružani konflikt sa Ruskom Federacijom, na neki sličan način i model to sada radi i na prostoru Kosova i Metohije", rekao je general Kovač. 

Andrej Mlakar, urednik na vojnoj TV Front, komentarišući retoriku Prištine prema kojoj tzv. KBS, uključujući oklopna vozila, dronove, helikoptere, pa sada i "džaveline", nabavljaju isključivo odbrambena sredstva, kaže da je priča o "džavelinima" kao odbrambenom oružju – "priča za naivne" i da su sva oružja u suštini "ofanzivna".

image