Srbija i Balkan

"Kosovo" na korak od članstva u Savetu Evrope: Objavljena zvanična odluka, ZSO post-pristupna obaveza

Samo jedna stepenica sada deli Prištinu od punopravnog članstva u Savetu Evrope, a to je glasanje u plenarnoj Skupštini Saveta Evrope
"Kosovo" na korak od članstva u Savetu Evrope: Objavljena zvanična odluka, ZSO post-pristupna obavezaGetty © Tree4Two

Parlamentarna skupština Saveta Evrope razmotrila je izveštaj Dore Bakojani o zahtevu tzv. Kosova za članstvo u toj organizaciji i preporučila da članstvo bude odobreno.

"Sledeći korak: plenarna debata – zakazana za 18. april – i glasanje u punom sastavu Skupštine o njenom statutarnom mišljenju", navodi se u zvaničnoj objavi.

Za je bilo 31, dok je protiv bilo četiri predstavnika zemlja u političkom komitetu, a jedan je bio uzdržan. Protiv su bili Maja Vukićević iz Crne Gore, predstavnica BiH Snježana Novaković, kao i dva predstavnika Srbije - Biljana Pantić Pilja i Dunja Simonović Bratić. Predstavnik Grčke je bio uzdržan.

Šefica stalne delegacije Skupštine Srbije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope Biljana Pantić Pilja izjavila je danas da je prihvatanje preporuke za članstvo tzv. Kosova mimo svih procedura i pravila i da su time pogazili sve norme međunarodnog prava.

Pantić Pilja je za Tanjug rekla da je srpska delegacija na sednici iznela svoje stavove i poručila Bakojani da je to što je uradila "licemerno" kao i da je status Kosova i Metohije jasno uređen rezolucijom 1244 Saveta Bezbednosti UN, prema kome je južna srpska pokrajina deo Srbije i da će uvek ostati deo Srbije.

Kako je navela, izvestilac Dora Bakojani je svoj izveštaj podnela onlajn, posle koga je usledila burna rasprava.

Šta piše u zvaničnom saopštenju

Kako se navodi u zvaničnom saopštenju, "članstvo u Savetu Evrope bi ubrzalo zamah za Kosovo da nastavi da napreduje u jačanju ljudskih prava, demokratije i vladavine prava".

Piše da bi Priština trebalo da poboljša i zaštiti prava manjinskih zajednica i da neguje "klimu pogodnu za poverenje, pomirenje i inkluziju".

Kao "veliki iskorak" navodi se sprovođenje odluke Ustavnog suda u slučaju manastira Visoki Dečani, dodajući da bi osnivanje Zajednice srpskih opština trebalo da bude "post-pristupna" obaveza za "Kosovo" i da se eksproprijacija sprovodi uz poštovanje zakona i u "punoj saglasnosti sa Ahtisarijevim planom".

Konstatovano j epogoršanje bezbednosne situacije u opštinama na severu KiM i ukazano da je rizik od otvorenog nasilja suviše realan, te da bezbednost zavisi od zaštite prava srpske zajednice i deeskalacije tenzija kao i normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

Priznaju se "okolnosti bez presedana" po pitanju zahteva za članstvo Kosova, s obzirom na to da deo država članica Saveta Evrope ne priznaje "Kosovo" kao državu, Komitet je pozvao na "diplomatiju, dijalog i kompromis", i pozvao Komitet ministra da osigura da članstvo "Kosova" bude "bez prejudiciranja stavova pojedinih država članica u pogledu državnosti 'Kosova'".

Poseban vid licemerja je što se na kraju teksta navodi da je Kosovo označeno zvezdicom u skladu da Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN iako članice Saveta Evrope mogu biti samo suverene države.

Glasanju o ovom pitanju prethodio je izveštaj izvestioca PSSE za tzv. Kosovo Dore Bakojani, koja je od Prištine tražila da ispuni tri uslova, od kojih je ispunjen samo jedan - vraćanje imovine manastiru Visoki Dečani.

Predsednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani objavila je da je izveštaj usvojen i da je ostala još samo jedna stepenica do punog članstva.

"Nastavićemo da radimo sa saveznicima kako bismo osigurali da svi naši građani dobiju pravi pristup instrumentima SE kroz punopravno članstvo", navela je Osmanijeva.

image
Parada pobede u Moskvi uživo na RT Balkan
banner