Srbija i Balkan

Jeziv TikTok trend u školama: Deca namerno gube svest da bi ih oživljavali

Video snimak iz dvorišta OŠ "Jovan Ristić" u Borči prikazuje dete koje je naslonjeno na zid , a u trenutku gubitka svesti jedan od drugova mu pritiska grudi, kao da mu radi masažu srca prilikom oživljavanja

Deca koja zadržavaju dah dok ne padnu u nesvest, najnoviji je TikTok trend koji je, nažalost, počeo da se primenjuje i u Srbiji, i to među učenicima osnovnih škola.

O ovome svedoči video snimak iz dvorišta OŠ "Jovan Ristić" u Borči, koji je kreiran u decembru prošle godine, ali je tek nedavno objavljen.

Na video snimku se vidi kako učenici u dvorištu škole okružuju dečaka koji zadržava dah toliko dugo da ostaje bez svesti.

Dečak je naslonjen na zid , a u trenutku gubitka svesti jedan od drugova mu pritiska grudi, kao da mu radi masažu srca prilikom oživljavanja. Dete počinje da se tetura i pada, a ostali ga šamaraju i govore mu da otvori oči i dođe svesti. 

Cilj TikTok izazova je da osnovci što duže zadrže dah.

Snimak je zabrinuo roditelje, a povodom celog slučaja se oglasila i škola koja je pokrenula zakonom propisane mere.

"Upoznati smo sa situacijom u kojoj su učestvovali učenici starijih razreda koji su demonstrirali 'izazov' sa društvenih mreža. Događaj se odigrao u decembru 2023. godine, a snimak ove situacije škola je dobila od roditelja učenika pre desetak dana i odmah po saznanju preduzela sve potrebne mere", rekla je za "Blic" direktorka škole Andrijana Šikl-Erski.

Prema njenim rečima, "škola je u skladu sa procedurama obavestila roditelje svih učesnika nasilnog događaja".

"Održan je i sastanak Tima za zaštitu, obavešteni su svi nadležni, odnosno Školska uprava i Ministarstvo prosvete, a škola je i prijavila događaj na platformi 'Čuvam te'. Mere koje ustanova preduzima su izrada plana zaštite za učenika, pokrenuti su vaspitno-disciplinski postupci za učenike, kao i uključivanje Centra za socijalni rad", navela je u pisanoj izjavi direktorka škole u Borči.

Kako je dodala, u ovoj i narednoj sedmici biće održani roditeljski sastanci u svim odeljenjima, kao i Savet roditelja. Na njima će se i ukazati na opasnost ovakvih i sličnih sadržaj-izazova koje deca prate na društvenim mrežama.

Biće ponovo upućen i "Podsetnik roditeljima u vezi sa digitalnim nasiljem" kojeg je škola sačinila i već ranije dostavljala roditeljima svih odeljenja, dodala je.

"Istovremeno, škola će preduzimati aktivnosti u svrhu osnaživanja učenika za odolevanje socijalnim pritiscima i donošenje odluka. Škola sarađuje sa roditeljima, a u najboljem interesu učenika", rekla je Šikl-Erski.

Ona objašnjava da će se ove aktivnosti sprovoditi u svim odeljenjima od prvog do osmog razreda, kao i do sada, u saradnji sa odeljenskim starešinama, a u okviru časova odeljenskog starešine, a kao i saradnji sa Učeničkim parlamentom.

image