Srbija i Balkan

Prljaskaj: Hrvatska je patron članstva "Kosova" u Savetu Evrope

Hrvatskoj je veoma stalo da tzv. Kosovo bude uključeno u svaku instituciju i strukturu i EU i NATO-a, rekla je albanska poslanica u Saboru Hrvatske
Prljaskaj: Hrvatska je patron članstva "Kosova" u Savetu Evrope© FOTO TANJUG/ FOTO. HINA/ EDVARD ŠUŠAK

Hrvatski poslanici u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope mnogo su lobirali kako bi se "Kosovo" uspešno kretalo ka članstvu u toj organizaciji, rekla je albanska poslanica u Saboru Hrvatske Ermina Ljekaj-Prljaskaj u intervjuu za "Telegrafi".

Ona je dodala da je Hrvatskoj veoma stalo da tzv. Kosovo bude uključeno u svaku instituciju i strukturu i EU i NATO-a.

Ljekaj-Prljaskaj je navela da je bila ubeđena da će izveštaj Dore Bakojani biti odobren u Političkom odboru Parlamentarne skupštine Saveta Evrope.

"Znala sam da će se to desiti jer su hrvatski poslanici, zajedno sa premijerom Andrejem Plenkovićem, mnogo lobirali da se donese pozitivna odluka u Savetu Evrope za Kosovo. Zato kažem da se to dogodilo pod patronatom Hrvatske", rekla je Ljekaj-Prljaskaj.

Dodaje da Hrvatska može mnogo da pomogne Kosovu na putu ka evroatlantskim integracijama jer je prošla te procedure i zna koje su prepreke i kako da postupe.

Govoreći o odnosima Hrvatske i tzv. Kosova, ona ističe da su oni u političkom pogledu veoma dobri, ali da u ekonomskom i dalje postoje praznine.

"Prošle godine smo zajedno sa Ambasadom Kosova u Hrvatskoj uspeli da organizujemo prvi ekonomski forum između Hrvatske i Kosova, a ovaj forum je prvi put održan u Prištini i održan je pod pokroviteljstvom premijera Hrvatske Andreja Plenkovića i Aljbina Kurtija", rekla je poslanica.

Ljekaj-Prljaskaj je takođe izrazila zadovoljstvo zbog dostignuća i pozitivnih promena koje je donela u predstavljanju albanske zajednice i manjina u Hrvatskoj.

Govoreći o ponovnoj kandidaturi na izborima u Hrvatskoj, Ljekaj-Prljaskaj kaže da je pristup albanskoj zajednici poslednjih godina podignut na viši nivo.

Osim što je prva Albanka u Hrvatskoj koja je izabrana za poslanika, ona predstavlja i četiri druge manjine.

Kako kaže, predstavnici manjina u izbornim takmičenjima, suočavaju se sa izazovima te je, kako naglašava, potrebno prilagođavanje stavova i politike kako bi se bolje predstavljala albanska zajednica.

Pozvala je sve Albance u Hrvatskoj da izađu na izbore.

image