Srbija i Balkan

Tužan dan za Srbiju: Kako je ubijena mala Danka

Policija je uhapsila S. J. iz sela Luka i D. D. iz sela Zlot zbog sumnje da su automobilom udarili i ubili dvogodišnju Danku Ilić i oni se terete za teško ubistvo
Tužan dan za Srbiju: Kako je ubijena mala Danka© FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Nakon desetodnevne intenzivne potrage za dvogodišnjom Dankom Ilić iz Bora danas su javnosti saopštene najgore moguće vesti: devojčica je ubijena, a dvojica muškaraca priznali su zločin.

Policija je uhapsila S. J. i D. D, obojica pedesetogodišnjaci, koji se sumnjiče da su službenim automobilom "fiat panda" udarili malu Danku u Banjskom polju, a zatim njeno telo bacili na divlju deponiju na Starobanjskom putu. U trenutku objavljivanja ovog teksta, policija i nadležni organi i dalje pretražuju deponiju koju su osumnjičeni označili kao mesto gde su bacili telo dvogodišnje devojčice, ali postoji sumnja da je jedan od njih premestio telo na drugu lokaciju.

Tužilaštvo u Boru saopštilo je da je za S. J. iz sela Luka i D. D. iz sela Zlot određeno zadržavanje, kao i da se prikupljaju dokazi za vođenje krivičnog postupka. Zadržavanje im je određeno zbog "postojanja osnova sumnje da su dana 26.03.2024. lišili života dete Danku Ilić (2022), te da su time, kao saizvršioci, počinili krivično delo teško ubistvo", navodi se u saopštenju.

Detalje užasnog zločina izneo je kasnije na konferenciji za medije ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić. On je izrazio saučešće porodici devojčice dodavši da je danas tužan dan za Srbiju.

Ministar policije rekao je da su obojica osumnjičenih priznali i do detalja opisali zločin, a iz satnice koju je izložio vidi se da je dvogodišnja Danka iz dvorišta kuće u Banjskom polju, gde je došla sa majkom i bratom, nestala ubrzo nakon što su tamo stigli.

Porodica je, naime, u kuću došla u 13.10 sati, a majka Danke Ilić, koja je otišla da donese sinu vodu, za nekoliko minuta je shvatila da Danke nema o čemu je obavestila muža u 13.51. Policija je stigla u 13.59 časova, a sistem "Pronađi me" aktiviran je u 18.57 sati. 

Prema rečima Gašića, devojčica je izašla iz dvorišta i kretala se asfaltom kada je udarilo belo vozilo "fiat panda" kojim je upravljao D. D. Njegov suvozač S.J. telo devojčice prebacio je na zadnje sedište, a zajedno su se dogovorili da njeno telo bace na obližnju divlju deponiju.

U 13.57 dvojicu muškaraca zaustavio je otac devojčice i upitao ih da li su je videli na šta su oni odgovorili odrično. D. D. je čak, kako je rečeno na konferenciji, učestvovao kasnije u potrazi za devojčicom svestan da ju je usmrtio.

Prateći preko baznih stanica mobilne telefonije ko je sve bio na tom području u vreme nestanka devojčice, policija je ispitivala i dvojicu muškaraca iz belog automobila za koji je u svom iskazu i majka rekla da ga je videla, kao i jedna od komšinica. Na ispitivanju su obojica pali na poligrafskom testiranju, nakon čega su im oduzeti njihovi automobili, kao i službeni auto. Svi tragovi iz unutrašnjosti vozila su uzeti.  

"Njih dvojica su nas odveli do deponije da pokažu gde su bacili telo, ali imamo saznanja da se jedan od njih 28. marta vratio na mesto gde su bacili telo, i prebacio ga na drugo mesto. Ne možemo da im verujemo jer jedan na drugog prebacuju krivicu", naglasio je ministar.

On je dodao da je policija intenzivno radila na rasvetljavanju okolnosti ovog slučaja za koji je danas utvrđeno da je u pitanju zločin koji je potresao celu zemlju. Na terenu je bilo više stotina pripadnika različitih policijskih službi, a sa njima su sarađivale i njihove kolege iz regiona, kao i austrijska policija, Interpol i policijske službe u Evropi.

Dvogodišnja Danka Ilić nestala je u Banjskom polju 26. marta, a te večeri prvi put je u Srbiji aktiviran sistem "Pronađi me" za brzo obaveštavanje o nestanku maloletnika.

Iste večeri, policijskim službama pridružila se i Gorska služba spasavanja, ali i brojni volonteri koji su se javili da pretražuju teško pristupačni teren u potrazi za devojčicom.

U narednim danima, specijalistički timovi MUP-a za spasavanje iz ruševina pretražili su tunel, podzemne kanale i šahte, a razmatrala se mogućnost pretrage Borskog jezera. Dvorište kuće iz kojeg je nestala mala Danka raščišćeno je, a pregledana je i svaka kuća u ovom naselju.

Šestog dana od nestanka pojavio se snimak koji je srpski državljanin snimio u Beču na kojem je bila devojčica sličnog uzrasta i izgleda kao Danka Ilić sa dve Rumunke.

Istog dana Interpol je raspisao žutu poternicu za dvogodišnjom devojčicom, a u istragu se odmah uključila i austrijska policija.

Ubrzo se, međutim, javila majka devojčice sa snimka i u bečkoj policiji objasnila da je na snimku ona sa ćerkom i majkom. 

Svega nekoliko sati nakon što je austrijska policija zvanično saopštila da su osobe sa snimka pronađene i da devojčica nije mala Danka, na vanrednoj sednici Vlade Srbije predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da ima loše vesti. 

Dvogodišnja Danka Ilić je ubijena. 

image