Srbija i Balkan

Sutra nastavak konsultacija u Skupštini: Pripremljene zakonske izmene u skladu sa preporuka ODIHIR-a

Učesnici sastanka su pozvani da iznesu komentare na predlog izmena i dopuna zakona, a pored parlamentarnih stranaka poziv su dobili i predstavnici relevantnih organizacija civilnog društva i međunarodni partneri
Sutra nastavak konsultacija u Skupštini: Pripremljene zakonske izmene u skladu sa preporuka ODIHIR-a© TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić održaće sutra sastanak radi konsultacije oko daljeg rada na primeni preporuka ODIHR iz Konačnog izveštaja Misije za posmatranje izbora za narodne poslanike održanih 17. decembra 2023. godine, na koji su pozvane sve poslaničke grupe.

Na sastanak su pozvani i predstavnici relevantnih organizacija civilnog društva i međunarodni partneri kako bi se razgovaralo o daljem radu na ispunjavanju preporuka u cilju unapređenja izbornog procesa u Srbiji.

Radna grupa Vlade Srbije za praćenje i implementaciju preporuka ODIHR-a pripremila je nacrte izmena i dopuna pet zakona koje su potrebne kako bi se primenile određene preporuke ove organizacije.

Reč je o Zakonu o izboru narodnih poslanika, Zakonu o lokalnim izborima, Zakonu o finansiranju političkih aktivnosti, Zakonu o sprečavanju korupcije, kao i Zakonu o Ustavnom sudu.

Učesnici sastanka pozvani su da iznesu komentare na predlog izmena i dopuna ovih zakona, kako bi se, u najkraćem roku, na transparentan i inkluzivan način, finalizovale izmene i bile upućene parlamentu na razmatranje i usvajanje, a to će biti i prilika da različiti učesnici u ovom procesu predlože dalje korake za rad na primeni preporuka ODIHR-a.

Brnabić je ranije u pozivu za sastanak navela da će u fokusu biti radne verzije izmena zakona koje je u svrhu primene preporuka ODIHR pripremila Radna grupa Vlade za saradnju sa Organizacijom za evropsku bezbednost i saradnju i Kancelarijom za demokratske institucije i ljudska prava.

U pozivu se navodi da su pozvane sve poslaničke grupe u parlamentu iz želje da se u okviru Narodne skupštine nastavi dijalog o primeni svih preporuka ODIHR-a usmerenih ka unapređenju izbornog procesa u Srbiji.

Pored parlamentarnih stranaka, za sastanak u četvrtak poziv su dobile i organizacije civilnog društva - CeSID, CRTA, Transparentnost Srbija kao i međunarodni partneri Republike Srbije koji su do sada učestvovali na sastancima u vezi sa primenom preporuka ODIHR-a.

PSG i Zeleno-levi front za odlazak na konsultacije, NADA neće učestvovati

Poslanica Zeleno-levog fronta Biljana Đorđević rekla je da treba otići na sastanak o primeni preporuka ODIHR-a, ali da će koalicija Srbija protiv nasilja (SPN) večeras o tome odlučivati.

"Ne treba da ostavimo prostor vlastima da kažu kako oni žele (ispunjenje uslova), a eto mi to ne želimo, jer to nije istina", rekla je ona za N1.

Đorđević smatra i da još ima vremena da se ispuni treći zahtev SPN i koalicije NADA da se sa beogradskim izborima istovremeno održe i ostali lokalni izbori.

Predsednik Pokreta slobodnih građana Pavle Grbović smatra da treba otići sutra na nove konsultacije kao i da opozicija treba da se izbori za, kako je rekao, fer uslove i 2. juna izađe na izbore.

"Stav PSG je da, sve dok postoji i promil šanse, treba se boriti, izaći na novu rundu razgovora sa Anom Brnabić u četvrtak i izaći na izbore u junu", rekao je Grbović za N1.

Grbović smatra i da opozicija mora da postigne dogovor, jer bi veća šteta, kako je rekao, bila da pojedine članice koalicije "Srbija protiv nasilja" donose parcijalne odluke.

"Mi želimo minimalno pristojne uslove za održavanje izbora, sa posebnim fokusom na tri tačke koje smo istakli na prethodnim konsultacijama u Skupštini", rekao je Grbović negirajući da traže alibi za bojkot, saopšteno je iz PSG.

Član Predsedništva Novog DS S-a Miloš Stanković rekao je da predstavnici koalicije NADA neće učestvovati na sutrašnjem kolegijumu, jer smatraju da je sada "kasno da se razgovara o elementarnim uslovima za izbore".

"Prošle srede su raspisani izbori, a sada poziva na kolegijum. Zovu na razgovore o izbornim uslovima, nakon što je započeo izborni proces", naveo je Stanković, saopšteno je iz koalicije NADA.

On je rekao da pod ovakvim uslovima "2. juna izbora nema" i da će voditi, kako je rekao, "aktivan otpor".

image