Srbija i Balkan

Dodik u Grčkoj: Skrenuo sam pažnju Ajnhorstovoj da Marfi upravlja bošnjačkom političkom strukturom

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik je rekao da je priprema rezolucije o Srebrenici u UN spekulativni proces sponzorisan od Nemačke i zapadnih zemalja, te pozvao sve prijatelje srpskog naroda da ne upadnu u zamku
Dodik u Grčkoj: Skrenuo sam pažnju Ajnhorstovoj da Marfi upravlja bošnjačkom političkom strukturom© TANJUG/ FOTO SRNA/ BRANISLAV ZDRINJA/bs.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik učestvovaće danas na devetom "Delfi" ekonomskom forumu u Grčkoj koji okuplja više od 2.500 učesnika.

Uoči učešća na forumu, Dodik je dao intervju za grčku nacionalnu televiziju ERT.

Govorio je o aktuelnoj situaciji u BiH, sa posebnim osvrtom na pokušaj usvajanja rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN.

Poručio je da celokupna priprema ove rezolucije već negativno utiče na stanje u BiH i da sigurno nije usmerena ka povećavanju stepena poverenja među narodima.

Dodik je rekao da je priprema rezolucije o Srebrenici u UN spekulativni proces sponzorisan od Nemačke i zapadnih zemalja, te pozvao sve prijatelje srpskog naroda da ne upadnu u zamku toga.

Dodik se sastao u odvojenim susretima u Grčkoj, i sa direktorom za zapadni Balkan pri Evropskoj službi za spoljne poslove Angelinom Ajnhorst i specijalnim izaslanikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.

"Skrenuo sam pažnju Angelini Ajnhorst, direktorki za zapadni Balkan pri Evropskoj službi za spoljne poslove, da američki ambasador u BiH Majkl Marfi upravlja bošnjačkom političkom strukturom", rekao je Dodik, dodajući:

"Marfi je običan špekulant i licemer. Ubrzo odlazi iz BiH i on to zna. Nadamo se da onaj koji dođe neće biti ni sličan Marfiju."

Dodik je istakao da je Ajnhorstovoj saopštio i da je ugrožen status pregovarača BiH zbog delovanja Kristijana Šmita.

"Ukoliko se ne reši to pitanje ulazimo u period eskalacije. Dodatno stvar komplikuje i rezolucija o Srebrenici, koja je otišla u Njujork bez saglasnosti Predsedništva BiH. Oni žele da od Srebrenice naprave mit. U približno ujednačenom broju žrtava samo jedna strana ima pravo da oplakuje svoje žrtve", rekao je Dodik.

Dodik je istakao da se u Grčkoj okupio veliki broj ljudi, predsednika država, premijera.

"Sinoć sam prisustvovao i panelu koji je imao temu perspektive Balkana, vezane za evropske integracije", dodao je Dodik.

image