Srbija i Balkan

Kome je sve policija oduzela automobil: Najbahatiji su vozači luksuznih vozila

Među vozačima koji su privremeno ostali bez svojih četvorotočkaša najviše je mladih do 25 godina, svi su muškarci, a uglavnom su upravljali automobilima "be-em-ve" ili "mercedes"
Kome je sve policija oduzela automobil: Najbahatiji su vozači luksuznih vozila© Milos Miskov/Anadolu Agency via Getty Images

Prema poslednjim podacima Saobraćajne policije, od 22. februara, kada je u Srbiji počela primena pravilnika o oduzimanju automobila bahatim vozačima, oduzeta su ukupno 83 vozila. 

Među vozačima koji su privremeno ostali bez svojih četvorotočkaša najviše je mladih do 25 godina, svi su muškarci, a uglavnom su upravljali luksuznim automobilima "be-em-ve" ili "mercedes".

Slaviša Lakićević, načelnik Uprave saobraćajne policije, u emisiji "Sat" obelodanio je da su dvojici vozača oduzeta po čak dva automobila.

"Mi smo pomalo iznenađeni veliki brojem oduzetih vozila od 22. februara kada je novi pravilnik stupio na snagu", rekao je Lakićević za RTS.

Dodao je da je samo jedna osoba koja je ostala bez automobila bila starija od 65 godina, njih 20 je bilo starosti između 25 i 35 godina, dok su dvojica bili maloletnici.

Najviše vozača je meru dobilo jer su vozili bez vozačke dozvole, bili su pod "zabranom" upravljanja automobilom, ili u stanju teške alkoholisanosti.

"To mora kao društvo veoma da nas zabrine", rekao je Lakićević.

Načelnik demantuje da Saobraćajna policija ne oduzima bolja vozila.

"Najviše je oduzeto luksuznih automobila. Na spisku je 68 putničkih vozila, devet teretnih, jedan motocikl, jedno zaprežno vozilo... Kada su marke u pitanju, najviše je oduzeto 'mercedes' vozila – deset, zatim po sedam 'audija', 'be-em-vea', 'folksvagen pasata'", nabraja Lakićević.

Prema njegovim rečima, najviše vozila oduzeto je na teritoriji Beograda – 13, a zatim slede Šabac sa 12, Smederevo sa šest, Pančevo sa pet.

Da bi nekome bilo oduzeto vozilo potrebno je da je u poslednje dve godine pravosnažno osuđen za bar dva najteža saobraćajna prekršaja, a onda da u tom vremenskom periodu načini i treći. U tom slučaju saobraćajna policija mu oduzima vozilo, a sud odlučuje da li će mu i kada ono biti vraćeno.

image