Srbija i Balkan

Poglavlje 35 i kosovski uslov: Šta dalje?

Kada u Beograd stigne tekst izmene pregovaračkog okvira sa EU, koji će od sada uključivati uslov priznanja nezavisnosti "Kosova", očekuje se reakcija. Kako Srbija može da odgovori na ovakav zahtev?
Poglavlje 35 i kosovski uslov: Šta dalje?Getty © Sean Gallup

Još samo jedna stepenica ostala je do toga da takozvani Ohridski sporazum, kojim se defakto priznaje nezavisnost "Kosova", postane deo pregovaračkog okvira za članstvo Srbije u Evropskoj uniji.

Nakon što su ambasadori država članica EU usvojili ažurirani tekst poglavlja 35, očekuje se da isti na Savetu EU za spoljne poslove u ponedeljak 22. aprila bude potvrđen, a onda zvanično bude upućen Beogradu kao tekst pregovaračke pozicije Brisela.

Kako saznajemo, u Beogradu će biti održan sastanak konstituenata državne vlasti na kojem će Srbija zauzeti svoj stav povodom izmene pregovaračkog okvira. Taj sastanak trebalo bi da bude održan kada tekst zvanično bude stigao u Beograd, a nakon čega će Brisel očekivati odgovor Srbije.

Imajući u vidu da se ovim uslovom da Srbija prizna nezavisnost tzv. Kosova krši Ustav, šta Beograd može da učini i kako da odgovori?

Ulazimo u diplomatski period razjašnjavanja na relaciji Brisel–Beograd, smatra diplomata Zoran Milivojević.

Napominje da, ako se ozakoni da je priznanje nezavisnosti tzv. Kosova uslov za članstvo u EU, to otvara pitanje daljeg statusa pregovora i razrešenje da li EU zaista želi Srbiju kao članicu

"Srbija ima svoj Ustav i stav da neće da prizna nezavisnost Prištine, što Brisel zna. Prema tome, oni donose političku odluku da onemogućuju dalje pregovore sa Srbijom ukoliko to postane deo pregovaračkog okvira", kaže Milivojević.

Dodaje da Brisel ima pravo da menja pregovarački okvir, ali da bi se pregovori po njemu nastavili, sa tim mora i Srbija da se saglasi.

"Srbija će reći da mi nećemo da priznamo Kosovo, te da se EU u tom smislu izjasni da li želi da nastavi pregovore sa Srbijom kao članicom UN, sa njenim međunarodno priznatim granicama ili želi nešto drugo. Mi ćemo tražiti od njih da se izjasne", kaže Milivojević i napominje da će Beograd reći kako su naš nacionalni interes, suverenitet i teritorijalni integritet važniji od članstva u EU.

Oni se prave da žele da nas prime u Evropsku uniju, a mi se pravimo da hoćemo da uđemo, ovim rečima situaciju opisuje profesor sa Pravnog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu Branislav Ristivojević.

"Niko nikome ne sme u lice da kaže šta stvarno misli jer ako bi Brisel nama rekao: mi ne želimo da vas primimo, onda bismo njima isporučili račun jer nas vuku za nos. Ako bismo mi njima rekli da nećemo da uđemo, onda bi oni nama isporučili račun", pojašnjava Ristivojević u izjavi za RT Balkan.

Uopšte nije stvar šta piše u poglavlju 35, smatra naš sagovornik, već je u tome što se ono već deseti put dopunjava i napominje da uopšte nije važno da li ćemo uslove ispuniti, jer će oni stalno biti dopunjavani.

"Stalnim dopunjavanjem uslova nam demonstriraju da ne žele da nas prime, a mi stalnim neispunjavanjem uslova možemo da pokažemo da nemamo nameru da uđemo u EU, iako to nikada nećemo izgovoriti", kaže Ristivojević.

Suština je, zaključuje Ristivojević, da se oni koji još imaju iluzije o Evropskoj uniji tih iluzija oslobode.

image