Srbija i Balkan

Počela promocija HPV vakcina: Vakcinisano 5,6 odsto mladih, koje su njihove dileme

Pored vakcinacije dece uzrasta 9 do 19 godina, od 4. aprila 2024. godine počela je i vakcinacija HPV vakcinom studenata uzrasta 19 do 26 godina
Počela promocija HPV vakcina: Vakcinisano 5,6 odsto mladih, koje su njihove dileme© Joe Raedle/Getty Images

Prvu dozu devetovalentne vakcine protiv oboljenja izazvanih HPV virusom primilo je ukupno 36.888 dece u Srbiji a od toga je 75,8 odsto devojčica, a 24,2 odsto dečaka, podaci su Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" zaključno sa 12. aprilom ove godine.

Kada se uzme u obzir da u Srbiji živi 666.000 dece i mladih uzrasta od 9 do 19 godina, jasno je da je obuhvat vakcinacijom veoma mali. 

Iz "Batuta" za RT Balkan otkrivaju da procenat obuhvaćenih prvom dozom HPV vakcine u 10 generacija, koje imaju pravo na besplatno cepivo, iznosi svega 5,6 odsto. 

"Broj dece uzrasta 9 do 14 godina koji je primio prvu dozu HPV vakcine iznosi 20.839, od kojih je 59,2 odsto potpuno vakcinisano i drugom dozom. Broj dece uzrasta 15 do 19 godina koji je primio prvu dozu
HPV vakcine iznosi 16.049, od kojih je 65 odsto potpuno vakcinisano sa tri doze, u skladu sa uzrastom", navode iz Instituta za javno zdravlje "Batut".

Oni dodaju da je različit obuhvat na nivou okruga i da je najviši, tj. preko osam odsto u Zaječarskom i Borskom i Južnobačkom okrugu, a najniži, ispod dva odsto, na teritoriji nadležnosti Zavoda za javno zdravlje Novi Pazar, Pčinjskom i Jablaničkom okrugu.

Pored vakcinacije dece uzrasta 9 do 19 godina, 4. aprila počela je i vakcinacija studenata uzrasta 19 do 26 godina. Akcija se sprovodi u Beogradu, Nišu, Kragujevcu i Novom Sadu, a prvu dozu "Gardasil 9 vakcine" koja se daje svuda u svetu, prema navodima "Batuta" primilo je oko 1.700 studenata.

Ovi podaci su, sasvim sigurno, jedan od razloga pokretanja kampanje za besplatno vakcinisanje protiv HPV virusa u domovima zdravlja o kojoj su informisane i obrazovne ustanove koje pozivaju roditelje da se informišu o novoj vakcini koja nije obavezna. 

Kako je došlo do straha od vakcinacije i čega se roditelji i mladi ljudi najviše plaše?

Svakog dana tri žene umru od karcinoma grlića materice

Aleksandra Pikula, specijalista ginekologije i akušerstva i citolog u GAK "Narodni front" za RT Balkan upozorava da se svakog dana u Srbiji 10 žena razboli, a tri umru od karcinoma grlića materice.

"Po stopi oboljevanja od raka grlića materice, Srbija je 2012. godine bila prva u Evropi, a 2020. godine smo peti, dok smo po stopi mortaliteta drugi", alarmira ona.

Problem je višestruk a strah od vakcinacije proizvod je, kako kaže dr Pikula, neznanja i delovanja "antivakserskog lobija". Takođe, upozorava ona, postoji otpor prema preventivnim godišnjim pregledima koji spadaju na teret države.

"Srbija ima organizovane skrining preglede u cilju prevencije nastanka raka grlića materice i uspostavljanja tačne dijagnoze, ali odziv nikada nije bio veći od 20 odsto, dok je npr. u Sloveniji 70 odsto", primećuje naša sagovornica.

Zato kao posledicu, kako kaže, imamo 500 žena koje su preminule od raka grlića materice (podatak za 2021. godinu), dok je iste godine obolelo 1100 žena.

Pikula podseća da je vakcina besplatna za sve do 26. godine života i da je sigurna i bezbedna za upotrebu, što je potvrdilo 16.000 različitih studija.

"Vakcina postoji od 2006. godine (u Srbiji od 2018.) i sastoji se od medicinskih gljiva. Ne sadrži nikakve viruse ni genome i nijedno ispitivanje do sada nije pokazalo veće komplikacije osim standardnih reakcija na vakcinaciju - bol i povišenu temperaturu", naglašava dr Pikula.

Kod pedijatra po savet

Podizanje svesti o značaju HPV vakcinacije, kako smatraju stručnjaci, značajno je u cilju postizanja što većeg obuhvata ovom izuzetno efektivnom i bezbednom vakcinom koja štiti od infekcije najčešćim tipovima humanog papiloma virusa koja je povezana sa nastankom oko 90 odsto slučajeva raka grlića materice, ali i drugih karcinoma, kao što su karcinom vulve i vagine kod žena, karcinomi anusa, usne duplje i ždrela koji se mogu javiti kod oba pola i karcinoma penisa kod muškaraca.

Pored toga, navedena vakcina pruža i zaštitu od infekcije tipovima HPV koji su najčešći uzročnici polnih bradavica kod oba pola.

Iz Instituta za za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" objašnjavaju da je veoma značajna uloga izabranih pedijatara, čija preporuka predstavlja jedan od najznačajnijih faktora koji utiču na odluku roditelja da vakcinišu svoju decu.

"Tu je i promocija vakcinacije u zajednici kroz aktivnosti koje na nivou opština sprovode domovi zdravlja u saradnji sa nadležnim institutima i zavodima za javno zdravlje", zaključuju predstavnici Instituta.

image
VV inauguration
banner