Srbija i Balkan

Dora Bakojani udara sve niže: Zadovoljna sam što je većina poslanika PS SE glasala za moj izveštaj

Dora Bakojani je istakla da Priština mora da ispuni sve preuzete obaveze
Dora Bakojani udara sve niže: Zadovoljna sam što je većina poslanika PS SE glasala za moj izveštajGetty © NurPhoto / Contributor

Izvestiteljka za prijem tzv. Kosova u Savet Evrope Dora Bakojani izrazila je zadovoljstvo nakon što je većina poslanika podržala njen izveštaj u kojem se preporučuje da tzv. Kosovo postane član te međunarodne organizacije, dodajući da je pred Prištinom dug put i da mora da ispuni sve preuzete obaveze, prenosi "Gazeta ekspres".

Bakojanijeva je naglasila da će članstvo tzv. Kosova u SE doprineti unapređenju života svih zajednica na "Kosovu".

"Poslanici PS SE su izuzetnom većinom glasali za moj izveštaj, što znači da je izveštaj pozitivan za Komitet ministara. Tražili su naše mišljenje i naše mišljenje je pozitivno. Verujemo da tu malu crnu rupu u srcu Evrope treba zatvoriti i da će još dva miliona ljudi imati zaštitu Saveta Evrope, zaštitu ljudskih prava, verskih prava i naravno mogućnost da se obrati Evropskom sudu u u slučaju da su ova prava povređena. To je važno za srpsku manjinu, važno je za sve manjine. Ali to je važno za sve ljude koji žive na 'Kosovu' i koji će od danas osetiti da imaju još jedno pravo", rekla je ona, prenosi "Gazeta Ekspres".

Ona je istakla da je pred tzv. Kosovom dug put i da će, u slučaju da postane punopravni član, SE nadgledati da li ispunjava sve svoje obaveze.

"Vrlo je teška situacija, a biti Grk je još teže, jer sam od prvog trenutka rekla da ne govorimo o državljanstvu. Govorimo o ljudskim pravima. Da je reč o državljanstvu, ne bih dobila da radim ovaj izveštaj jer bih bila pristrasna i ne bih imala integritet koji je potreban ovom izveštaju. Ali sada znam da je izveštaj tačan. Pred 'Kosovom' je dug put, nadgledaće ga Savet Evrope, u slučaju da uđe. Od prvog trenutka su preuzeli obaveze za koje će, nadam se, ispuniti, ali mi ćemo na njih gledati veoma ozbiljno", navela je Bakojanijeva.

Ona je istakla da je jučerašnja debata u PS SE bila veoma teška, ističući da bi volela da su bile "mirnije reakcije srpskih poslanika". Dijalog je, kako kaže, jedino rešenje.

"Razumem emotivne reakcije Srba. Volela bih da budu malo tiši, ali mislim da će u tom procesu svi shvatiti da treba da se vodi dijalog. Bez dijaloga nema rešenja. Zamrznuti konflikti nisu zamrznuti, oni se uvek iznova otvaraju i dijalog je jedino rešenje", zaključila je ona.

image