Srbija i Balkan

Priština: Dejan Janković pušten iz pritvora

MUP je juče saopštio da je Dejan Janković prilikom kontrole na administrativnom prelazu zadržan u cilju utvrđivanja činjenica i neophodnih provera
Priština: Dejan Janković pušten iz pritvoraGetty © Erkin Keci/Anadolu Agency

Ministarstvo spoljnih poslova privremenih prištinskih institucija objavilo je sinoć da je oslobađanje Dejana Jankovića i njegov odlazak na Kosovo i Metohiju potvrdio predstavnik kancelarije Prištine u Beogradu Jetiš Jašari.

Ubrzo je potvrda stigla i iz MUP-a Srbije.

"Četvorica pripadnika tzv. kosovske policije bila su privedena u sredu prilikom kontrole na administrativnom prelazu, a trojica su, nakon utvrđenih bezbednosnih provera, puštena, dok je Jankoviću bilo određeno zadržavanje do 48 sati u cilju utvrđivanja činjenica i neophodnih provera u pogledu bezbednosti Republike Srbije", saopšteno je juče iz MUP-a.

MUP je u istom saopštenju dodao da su neosnovane tvrdnje Prištine o navodnom zadržavanju autobusa sa registracionim oznakama sa teritorije KiM na graničnom prelazu Batrovci i naveo da policija nije nikoga zadržavala niti sprečavala ulazak i prolazak bilo kom građaninu sa teritorije AP Kosovo i Metohija.

Ministarstvo je objasnilo da je u toku pojačana kontrola svih putnika na graničnim prelazima i da se vrše bezbednosne provere u cilju veće sigurnosti i bezbednosti građana, što može prouzrokovati duže zadržavanje na samom graničnom prelazu.

Premijer u Prištini Aljbin Kurti, međutim, tražio je hitno oslobađanje Jankovića, tvrdeći da je "uhapšen i u zatvoru".

Povodom tvrdnji Kurtija, oglasio se direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković koji je rekao da Kurti obmanjuje međunarodnu zajednicu da je uhapšeno pet osoba sa KiM, poručivši da je krivac za svaku tenziju na prostoru Kosmeta.

image
VV inauguration
banner