Srbija i Balkan

Ministar odbrane "Kosova": Srbiju naoružavaju Rusija, Kina i Iran

Ejup Maćedonci je u emisiji "Dnevnik" televizije A2 Si-En-En optužio Srbiju da "svojim hegemonističkim i agresivnim pristupom prema 'Kosovu' može da izazove nastavak tenzija"
Ministar odbrane "Kosova": Srbiju naoružavaju Rusija, Kina i IranGetty © Sergio Amiti

Ministar odbrane privremenih institucija u Prištini Ejup Maćedonci rekao je da Ruska Federacija, Kina i Iran naoružavaju Srbiju, što on vidi kao suočavanje "sa velikom militarizacijom Srbije".

On je naveo da se "Kosovo", koje po Rezoluciji 1244 i Kumanovskom sporazumu ne bi smelo da ima nikakve oružane formacije osim Kfora, naoružava i pravi vojsku "da garantuje bezbednost i stabilnost u regionu".

"To smo uradili zbog potrebe da povećamo svoje partnerske kapacitete u regionu, da garantujemo bezbednost i stabilnost kada se suočavamo, kao što sam ranije rekao, sa militarizacijom Srbije, kada se suočavamo sa bezbednosno najvažnijim izazovom da Srbiju naoružavaju zemlje poput Ruske Federacije, Kine, ali i Irana", poručio je Maćedonci. 

Prema rečima ministra odbrane tzv. Kosova, to pokazuje i vežba koja traje od 8. aprila "na granici sa Kosovom", gde "srpska vojska testira ofanzivno naoružanje, iako je kamuflirano kao priprema za odbranu teritorije".

Maćedonci je u emisiji "Dnevnik" televizije A2 Si-En-En optužio Srbiju da "svojim hegemonističkim i agresivnim pristupom prema Kosovu može da izazove nastavak tenzija".

"Procenjujemo da će se ove tenzije nastaviti. Možda postoje i drugi oblici, jedan od njih koji posmatramo od 8. do 21. aprila je vežba koju srpska vojska izvodi na južnom delu teritorije Srbije. Jedna je od najvećih koje je srpska vojska ikada razvila... Upotreba opreme i sistema naoružanja u ovoj vežbi predstavlja pretnju stabilnosti i bezbednosti na Balkanu. Srbija je zakamuflirala sve dosadašnje akcije pripreme i militarizacije za odbranu. Srbija će testirati ofanzivnu a ne defanzivnu opremu. Iako je uspostavila 48 baza na granici sa Kosovom na jugu svoje teritorije, nastavila je da ističe da je ovo priprema za odbranu teritorije. Sutra ćemo biti svedoci da će Srbija testirati ofanzivne sposobnosti, među kojima su i bespilotne letelice kamikaze, koje se ne koriste za odbranu već za napade na nekog drugog", rekao je Maćedonci.

Prema njegovim rečima, mobilizacija NATO-a za povećanje prisustva trupa Kfora na KiM i u BiH dolazi nakon procene rizika od strane lokalnih vlasti i kontinuiranog naoružavanja Beograda.

image
VV inauguration
banner