Srbija i Balkan

Kurti: Kupovinom oružja odgovaramo na pretnje Srbije

Premijer privremenih prištinskih institucija tvrdi da su na severu pojačani zakon i bezbednost
Kurti: Kupovinom oružja odgovaramo na pretnje Srbije© Eren Beksac/Anadolu via Getty Images

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti rekao je da je povećanje budžeta za vojsku na takozvanom Kosovu, njihov odgovor na pretnje Srbije, piše "Reporteri".

Kurti je to izjavio na skupu njegovog pokreta "Samoopredeljenje", govoreći o ulaganjima u vojne snage i povećanju broja vojnika.

"U vreme kada imamo rat u Evropi i bezbednosne pretnje od severnog suseda, mi smo odgovorili udvostručavanjem budžeta za vojsku i trostrukim budžetom za naoružanje. Kupili smo bespilotne letelice 'barjaktar' i nabavili protivtenkovske projektile 'džavelin', dok se u kasarni nalazi još 1.852 vojnika, kojima će ove godine biti dodato 600 novih regruta", rekao je Kurti.

Naglasio je da je su na severu južne srpske pokrajine "povećani zakonitost i bezbednost".

"Otvoreno je devet policijskih stanica za nadzor i kontrolu granice", rekao je Kurti.

Premijer privremenih prištinskih institucija već neko vreme paranoično upozorava na moguću "invaziju Srbije", zbog čega je čak pozvao Britance da pošalju više trupa kako bi se to sprečilo.

Kurti je predsednika Srbije nazvao i "malim Putinom", zbog "prijateljstva sa ruskim predsednikom".

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti ranije je, na obeležavanju Dana kosovskih snaga bezbednosti (KBS) u kasarni "Adem Jašari" u Prištini priznao da je ta formacija naslednica terorističke Oslobodilačke vojske Kosova (OVK).

Priština inače ne bi smela da ima vojsku, budući da je po Rezoluciji 1244 dozvoljeno jedino prisustvo snaga Kfor-a, i eventualni povratak do 1.000 pripadnika srpskih snaga, jer je obaveza kosovskih Albanaca, prihvaćena Vojno-tehničkim sporazumom iz Kumanova, bila da se potpuno razoružaju.

image