Srbija i Balkan

Svečanost u kasarni koja nosi ime teroriste: Nova nemačka vozila za tzv. kosovsku vojsku

Nemačka uz SAD, Tursku, Veliku Britaniju, Albaniju nastavlja da pojačava vojne kapacitete formacije koja na Kosmetu, prema međunarodnom pravu, ne bi smela ni da postoji
Svečanost u kasarni koja nosi ime teroriste: Nova nemačka vozila za tzv. kosovsku vojskuGetty © © Ferdi Limani

Na svečanosti u kasarni, koja nosi ime albanskog teroriste Adema Jašarija, danas će u prisustvu ambasadora Nemačke Jorna Rodea, ministra odbrane tzv. Kosova Ejupa Maćedoncija i komandanta KBS-a generala Baškima Jašarija, tzv. Kosovskim bezbednosnim snagama biti uručen kontigent vojnih vozila, donacija Vlade Nemačke.

Nemačka na ovaj način, uz SAD, Tursku, Veliku Britaniju, Albaniju nastavlja da pojačava vojne kapacitete formacije koja na Kosmetu, prema međunarodnom pravu, rezoluciji SB UN ne bi smela ni da postoji.

Pre mesec dana, tzv. Kosovske bezbednosne snage preuzele su 15 kamiona MAN, od kojih je 10 plaćeno iz kosovskog budžeta, a pet je nemačka donacija. Kako je tada objašnjeno, namena vozila je logistička podrška snagama KBS, prevoz teških tereta za koje je zadužen logistički bataljon.

Novonabavljena vozila obišao je i premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti, a iz njegovog kabineta tada je objašnjeno da vozila služe za logističke i posebno taktičke operacije. Maćedonci je tada dodao da opšta konfiguracija ovih vozila omogućava transport municije na teškim terenima.

Nova isporuka vojnih vozila KBS-u, samo je jedna u nizu poslednjih godina.

Tako je 26. septembra 2018. godine nemački kontigent KFOR-a donirao KBS-u 44 džipa "mercedes", uz obrazloženje da će ta vozila unaprediti rad KBS-a kao i da je vreme da "KBS postane glavna garancija sigurnosti na Kosovu".

Donaciju vrednu 1,6 miliona evra tada su uručili direktor Savetodavnog tima NATO general Uve Beker i komandant nemačkog kontigenta KFOR-a Erik Oferman. General Beker tada je izjavio da je vreme da "odbrambene dužnosti budu prenete na kosovske vlasti". 

"Nemačka je od početka pomagala KBS. Vozila koja smo dobili služiće realizaciji naših zadataka kao i povećanju standarda. KBS je najpouzdanija institucija u zemlji. I dalje ćemo biti najbolji primeru regionu", rekao je tada tzv. kosovski general Rahman Rama.

Inače, uz Nemačku, oružane snage SAD, Velike Britanije, Turske i Albanije najaktivnije su u opremanju KBS-a naoružanjem i vojnom opremom.

Tako je nedavno na Kosovu Aljbin Kurti otvorio centar za obuku za sajber odbranu, a svečanosti su prisustvovali šef NATO tima za vezu i obuku na KiM general Ralf Peter Hamerštajn i ambasador Velike Britanije Džonatan Hargrevs, a otvaranje su podržali SAD, Velika Britanija i jedna NVO iz Ženeve.

U međuvremenu, Kongres SAD odobrio je isporuku tzv. Kosovu 246 raketa i 20 lansirnih sistema "džavelin", oficiri KBS-a školuju se u Velikoj Britaniji, sa Oružanim snagama Albanije uvežbavaju borbena dejstva. Specijalci SAD obučavaju pripadnike KBS-a na Kosovu.

U međuvremenu, SAD su Kosovu isporučile 51 "hamer" vozilo koje je Priština kupila i sem toga još 150 tih vozila koje su SAD donirale KBS-u. Prištini je iz SAD isporučeno i 55 borbenih oklopnih vozila M1117.

Turska je Kosovu isporučila bespilotne letelice "bajraktar", protivoklopne sisteme OMTAS, a u Turskoj nedavno su se obučavale posluge minobacača iz KBS-a. Kosovo je od Turske dobilo kao donaciju i tri oklopna izviđačka vozila "kobra", a još šest ovih vozila je kupilo.

Uz sve ovo Priština najavljuje i uvođenje služenja obaveznog vojnog roka.

image