Srbija i Balkan

Surlić: Referendum na severu KiM osmišljen da ne uspe, Kurti kupuje vreme

Docent na Fakultetu političkih nauka naglašava da poruke zvaničnika SAD Džejmsa O‘Brajana i specijalnog izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka, da je formiranje ZSO prioritet, treba takođe uzeti sa rezervom
Surlić: Referendum na severu KiM osmišljen da ne uspe, Kurti kupuje vreme© Tanjug/AP Photo/Bojan Slavkovic

Prištinski referendum na severu KiM o smeni gradonačelnika četiri srpske opštine, osmišljen je tako da ne uspe, ocenio je docent na Fakultetu političkih nauka Stefan Surlić.

"Obećanja koja su postavljena ispred međunarodne zajednice jesu da je dovoljno da srpska zajednica pokaže inicijativu, da potpiše peticiju, da se vidi zaista da će Srbi učestvovati na izborima i smeniti ove, možemo slobodno reći, nelegitimne gradonačelnike, ali taj zahtev za referendumom, preko 50 odsto i to birača čija zapravo brojka uopšte ne odgovara stvarnom stanju na terenu",  rekao je Surlić za RTS.

Surlić ističe da Aljbin Kurti tako zapravo kupuje dodatno vreme.

Docent FPN-a je kao referencu dodao da, uzmimo u obzir da je skoro 15 odsto Srba sa severa već napustilo Kosovo poslednje dve godine, "to je jedna alarmantna činjenica koja nam govori da ta brojka sa biračkog spiska i za referendum osmišljena tako da taj referendum i ne uspe i da se kupi dodatno vreme".

Aljbinu Kurtiju ne odgovara da se dese lokalni izbori, konstatuje sagovornik RTS-a.

"I da se Srbi vrate u institucije do parlamentarnih izbora, gde očekuje apsolutnu većinu i mogućnost da sam, uz neke male koalicione partnere, formira vlast.

Surlić naglašava da poruke zvaničnika SAD Džejmsa O‘Brajana i specijalnog izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka, da je formiranje ZSO prioritet, treba takođe uzeti sa rezervom.

"Svi njihovi dosadašnji zahtevi nisu urodili plodom i Priština nije odgovorila ni na kakav tzv. međunarodni pritisak koji postoji već evidentno dve godine da se formira Zajednica srpskih opština, da je to nužnost, da je to izvesno, samo je pitanje dana… Mi smo imali prilike da čujemo i mnogo oštrije izjave predstavnika SAD, da će se ZSO formirati sa ili bez Prištine, odnosno onih koji imaju u svojim polugama izvršnu vlast. Ništa od toga se nije desilo na terenu", ističe Surlić.

Dodaje da se kao veliki ustupak predstavlja to što bi Priština mogla da pošalje statut ZSO na proveru ustavnom sudu u Prištini i to pre ulaska u Savet Evrope, ali naglašava da je to daleko od cilja – da zajednica zaživi i omogući normalan život Srbima na KiM.

image