Srbija i Balkan

Britanska ambasada upoznata sa hapšenjem Sadika Durakua sa "Kosova"

Diplomatsko predstavništvo saopštilo je da se Durakuu, koji je britanski državljanin, pruža konzularnu pomoć
Britanska ambasada upoznata sa hapšenjem Sadika Durakua sa "Kosova"© A.K./ATAImages

Ambasada Velike Britanije upoznata je da je u Srbiji uhapšen britanski državljanin Sadik Duraku, poreklom sa "Kosova", a kako su iz ovog diplomatskog predstavništva potvrdili za Radio Slobodna Evropa, oni mu pružaju konzularnu pomoć.

Duraku koji je inače iz Đakovice, uhapšen je 17. aprila na graničnom prelazu između Hrvatske i Srbije u Batrovcima, zbog sumnje da je počinio ratni zločin, i Viši sud za ratne zločine u Beogradu odredio mu je pritvor do 30 dana.

Nakon hapšenja, vlasti Srbije obavestile su ga da ga Tužilaštvo za ratne zločine Srbije tereti po optužbama da je počinio ratne zločine tokom rata na Kosmetu 1999. godine, javlja RSE.

Na osnovu rešenja PU Kikinda o zadržavanju od 17. aprila, Durak se sumnjiči da je počinio krivično delo "ratni zločin protiv civilnog stanovništva", te da postoji sumnja da je zajedno sa nepoznatim licima tokom 1999. godine, u području opština Đakovica, Prizren i Peć, kao pripadnik tzv. Oslobodilačke vojske Kosova, tukao, fizički i psihički maltretirao i pljačkao civilno stanovništvo.

Ministarstvo je saopštilo da je predstavnik kancelarije "Kosova" u Srbiji Jetiš Jašari uputio zvaničan zahtev Kancelariji za vezu Srbije na KiM da dobije informacije o razlozima hapšenja Sadika Duraua, kao i drugim relevantnim detaljima.

"Ambasador Jašari je komunicirao i sa diplomatskim predstavništvima zemalja Kvinte akreditovanim u Srbiji, koje je obavestio o slučaju", navodi se u saopštenju.

Jašari je srpskim vlastima uputio zvaničan zahtev da mu se narednih dana dozvoli poseta Sadika Duraki u pritvoru.

image