Srbija i Balkan

Uhapšeni Zoran Lazović i bivši specijalni državni tužilac Crne Gore Milivoje Katnić

Katnić je bio tužilac u slučaju "državni udar" u kojem su politički predstavnici Srba optuženi da su planirali nasilno da smene vlast Mila Đukanovića
Uhapšeni Zoran Lazović i bivši specijalni državni tužilac Crne Gore Milivoje Katnić© R.R./ATAImages

Bivši visoki policijski funkcioner Zoran Lazović i specijalni tužilac Milivoje Katnić privedeni su jutros u Specijalno policijsko odeljenje.

SDT ih sumnjiči za stvaranje kriminalne organizacije i zloupotrebu službenog položaja.

Pripadnici Specijalnog policijskog odeljenja obavili su rano jutros pretres dve porodične kuće Zorana Lazovića u Bijelom Polju, a obavestili su advokata Zorana Piperovića da će pretresti i stan na Zabjelu.

Kako je saopštio portparol SDT-a Vukas Radonjić, akcija je sprovedena na osnovu međusobne saradnje i višemesečnog koordinisanog delovanja Specijalnog državnog tužilaštva, Specijalnog policijskog odeljenja i Agencije Evropske unije za saradnju organa za sprovođenje zakona - EUROPOL.

Katnić i Lazović, kako je dodao, biće sprovedeni specijalnom tužiocu radi saslušanja u zakonskom roku.

"U toku je i pretresanje njihovih stanova i drugih prostorija, u Podgorici, Cetinju, Budvi i Bijelom Polju, radi pronalaska tragova krivičnog dela i predmeta koji mogu biti od koristi za postupak", saopštio je Radonjić.

Ministar unutrašnjih poslova Crne Gore Danilo Šaranović izjavio je da je hapšenje Katnića i Lazovića još jedan dokaz beskompromisne posvećenosti bezbednosnog sektora izgradnji države slobodnih institucija i vladavine prava.

"Naša odluka da više neće biti nedodirljivih i da pravda u našoj zemlji više neće biti selektivna prepoznata je i od strane naših partnera, a dokaz toga je i odlična saradnja sa EUROPOL-om, koja daje ovakve rezultate", naveo je Šaranović.

Katnić je bio tužilac u slučaju "državni udar" u kojem su politički predstavnici Srba optuženi da su planirali nasilno da smene vlast Mila Đukanovića.

Lazović je godinama bio šef policije i važio je za Đukanovićevog čoveka od poverenja. Njegov sin Petar Lazović, takođe pripadnik specijalne policije, nalazi se u pritvoru zbog optužbi da je radio za kavački klan. Na Skaj aplikaciji pronađene su fotografije Lazovića u društvu Radoja Zvicera, šefa kavčana.

image