Srbija i Balkan

Košarac: "Trojka" potpuno u raljama međunarodne zajednice

Stav Republike Srpske je da sva rešenja u BiH moraju biti rezultat dogovora dva entiteta i legitimno izabranih predstavnika tri konstitutivna naroda, uz poštovanje Ustava i Dejtonskog sporazuma, poručio je Zamenik predsedavajuće Saveta BiH ministara Staša Košarac
Košarac: "Trojka" potpuno u raljama međunarodne zajednice© Уступљена фотографија/РТ Балкан

Zamenik predsedavajuće Saveta ministara BiH Staša Košarac izjavio je da svrstavanje ambasadora dela zapadnih zemalja na stranu bošnjačkog političkog faktora predstavlja pokušaj urušavanja dejtonske strukture BiH i Ustava ove zemlje.

"Pojedine zapadne diplomate, predvođene američkim ambasadrom Majklom Marfijem, pokazale su jednostran pristup i pristrasan odnos u BiH, opredeljujući se da razgovaraju samo sa jednom političkom strukturom, koja je proizvod njihovih želja i ambicija" izjavio je Košarac za Srnu, komentarišući sastanak stranaka 'Trojke' sa ambasadorima zemalja Upravnog odbora PIK-a i šefom Delegacije EU u BiH.

Košarac je naglasio da jednosmerno kretanje pojedinih ambasadora potvrđuje stav Srpske da bošnjačka politička struktura implementira politike međunarodne zajednice.

"Zabrinjavajuća je činjenica da 'Trojka', pod sponzorstvom Marfija i pojedinih zapadnih ambasadora, afirmiše takvu BiH u kojoj će stranci donositi odluke. Srpska nikada neće pristati na to. Pitanje uloge nelegitimnog Kristijana Šmita, Marfija i drugih stranaca je pitanje opstanka BiH. 'Trojka' je u ogromnoj političkoj zabludi ako misli da će ova zemlja opstati sa bulumentom stranaca, koji će kad-tad otići iz BiH. Šta će onda oni? - upitao je Košarac.

On je podsetio na stav Srpske da sva rešenja u BiH moraju biti rezultat dogovora dva entiteta i legitimno izabranih predstavnika tri konstitutivna naroda, uz poštovanje Ustava i Dejtonskog sporazuma.

"Jedini mogući način da se ostvari suverenitet BiH je da domaći akteri donose odluke bez ikakvog uplitanja stranaca. Nažalost, činjenica je da bošnjački političari biraju partnerstvo sa međunarodnom zajednicom i pristaju na to da o sudbini ove zemlje odlučuju stranci, što potvrđuje da žele afirmisati politiku kolonijalizacije BiH", istakao je Košarac.

On je odbacio sve insinuacije i nametnute narative da institucije Srpske vrše bilo kakve antiustavne i antidejtonske aktivnosti.

"Upravo oni koji optužuju Srpsku su glavni i suštinski nosioci antiustavnih i antidejtonskih aktivnosti, čime svesrdno doprinose daljoj destabilizaciji BiH", naglasio je Košarac.

Košarac je rekao da su apsolutno netačne tvrdnje o "neupitnosti evroatlantskog puta BiH", kako je saopšteno nakon sastanka predstavnika "Trojke" sa zapadnim ambasadorima.

"Evroatlantske integracije BiH ne postoje, jer Srpska nije i nikada neće dati saglasnost za članstvo BiH u NATO-u. Ne osporavamo saradnju sa ovim vojnim savezom, ali o članstvu nema govora. To apriori odbacujemo, jer je NATO izvršio agresiju na Srpsku i Srbiju - naglasio je Košarac.

Prema njegovim rečima, članstvo u BiH u NATO-u ostaće nedosanjani san Marfija, Šmita i inih lokalnih izvođača iz FBiH.

"Što se tiče evropskog puta, Srpska ostaje posvećeni partner, ali smo svedoci činjenica da su nas nakon ostvarenog napretka upravo Marfi i Šmit vratili 100 koraka unazad, podrivajući mogućnost postizanja domaćeg dogovora", istakao je Košarac.

On je ponovio da institucije Srpske i njeni predstavnici na zajedničkom nivou konstantno pozivaju na dogovor domaćih lidera, uz poštovanje Ustava i Dejtona.

"Ako žele da zajednički kreiramo političke procese u BiH, to je isključivo moguće bez uplitanja stranaca. Uostalom, to je temelj dogovora iz Laktaša, koji su prihvatili i predstavnici 'Trojke'", rekao je on.

Košarac je naglasio da bi "Trojka" konačno morala da obezbedi nezavisnost od uticaja međunarodnog faktora.

"Kako danas stvari stoje, 'Trojka' je potpuno u raljama međunarodne zajednice, a to nije dobro za BiH - zaključio je Košarac.

image