Srbija i Balkan

UNS podneo dve rezolucije o Kosovu: Istraga ubistava novinara i javni servis na srpskom

Prošlo je 26 godina od početka serije ubijanja, kidnapovanja i nestanaka devetnaest novinara i medijskih radnika na KiM, a niko nije priveden pravdi za ove zločine
UNS podneo dve rezolucije o Kosovu: Istraga ubistava novinara i javni servis na srpskom

Udruženje novinara Srbije (UNS) podnelo je Evropskoj federaciji novinara (EFJ) predloge dve rezolucije – o istragama ubistava novinara na Kosovu i nezavisnom Javnom servisu na srpskom jeziku na Kosovu, o čijem će usvajanju odlučivati Godišnja skupština te federacije u Prištini 23. i 24. maja 2024. godine.

U Predlogu rezolucije o istragama ubistava novinara na Kosovu navodi se da Skupština ove federacije traži da Upravni odbor EFJ-a od Unmika, Euleksa i vlasti na KiM zahteva da se formira međunarodna ekspertska Komisija koja bi pomogla u istraživanju ubistava, kidnapovanja i nestanaka 19 novinara i medijskih radnika na KiM u periodu od 1998. do 2005. godine.

Kako se dodaje u tekstu predloga, Skupština EFJ-a će tražiti da se u rad međunarodne Komisije za istraživanje ubistava, kidnapovanja i nestanaka novinara i medijskih radnika na Kosovu u periodu od 1998. do 2005. godine, kao eksperti, uključe sudije i tužioci iz Beograda i Prištine, predstavnici međunarodnih misija koje su u pomenutom periodu bile zadužene za vladavinu prava na Kosovu (Unmik i Euleks), kao i predstavnici UNS-a i Asocijacije novinara Kosova.

Takođe se traži da predstavnici Upravnog odbora EFJ-a, u saradnji sa članicama, rade na stvaranju uslova za formiranje međunarodne Komisije za istraživanje ovih zločina, kao i da tužilaštva iz Beograda i Prištine sarađuju direktno ili uz posredovanje partnera od poverenja obe strane i redovno o rezultatima obaveštavaju javnost.

Ukoliko rezolucija o ubistvu novinara koju je UNS predložio bude usvojena na skupu u Prištini, Skupština EFJ-a će njome zahtevati i da Specijalni sud za ratne zločine na Kosovu otvori istrage o ubijenim i nestalim novinarima i medijskim radnicima na Kosovu od 1998. do 2005. godine.

Rezolucijom će, ukoliko bude usvojena, Skupština EFJ-a tražiti i da Ujedinjene nacije sprovedu zaključke Savetodavne komisije Ujedinjenih nacija za ljudska prava (HRAP), a u kojima se konstatuje kršenje Evropske konvencije o ljudskim pravima u radu Unmika. Skupština EFJ-a će u tom slučaju tražiti da Ujedinjene nacije obeštete porodice žrtava, kao i da o tome obaveste javnost.

U Predlog rezolucije uvršten je i zahtev Skupštine EFJ-a da misija Euleks i Savet ministara EU, pod čijim okriljem je mandat Euleksa, javno saopšte zbog čega u njenom izvršnom mandatu vladavine prava na Kosovu nisu sprovedene efikasne istrage ubistava, kidnapovanja i nestanaka novinara i medijskih radnika u periodu od 1998. do 2005. godine, kao i da Savet ministara EU ustanovi da li je Euleks prekršio Evropsku konvenciju o ljudskim pravima.

"Skupština EFJ-a traži da EU, koja je preuzela obaveze da postupa u skladu sa međunarodnim rezolucijama, u potpunosti poštuje ovu Rezoluciju i doprinese istragama ubijenih i nestalih novinara i medijskih radnika na Kosovu, kao i da o preduzetim koracima obavesti IFJ, EFJ i javnost", ističe se u tekstu.

U ovom dokumentu se konstatuje da je prošlo 26 godina od početka serije ubijanja, kidnapovanja i nestanaka devetnaest novinara i medijskih radnika koji su radili za medije na srpskom i albanskom jeziku i nemački "Štern", a da niko nije priveden pravdi za ove zločine počinjene između 1998. i 2005. godine.

Navodi se da ništa nije preduzeto kako bi se odgovorni za ove zločine priveli pravdi, ni nakon Rezolucija Skupština Evropske federacije novinara donetih 2018. godine (u Lisabonu) i 2022. godine (u Zagrebu), kojima se traži efikasna istraga ovih zločina, a koje su usvojene na predlog UNS-a.

Predlogom rezolucije ističe se da je istraga ubistava, kidnapovanja i nestanaka novinara i medijskih radnika, bila u nadležnosti misije Unmik koja je imala izvršnu vlast od 1999. do 2008. godine i podseća da je od 2008. godine odgovornost prešla u ruke Euleksa, ali da ni do danas nisu rasvetljeni ovi zločini.

image
VV inauguration
banner