Srbija i Balkan

Sramni potez Inicijative mladih za ljudska prava: Pozivaju na usvajanje rezolucije o Srebrenici

Programska direktorka YIHR-a Sofija Todorović poručila je da će se UN obratiti "u ime mladih iz Srbije koji misle drugačije"
Sramni potez Inicijative mladih za ljudska prava: Pozivaju na usvajanje rezolucije o Srebrenici© Samir Jordamovic/Anadolu Agency via Getty Images

Dok Srbija upinje sve diplomatske napore za povlačenje nacrta rezolucije o genocidu u Srebrenici, jedna od vodećih prozapadnih NVO u Srbiji Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR), uputiće Ujedinjenim nacijama (UN) pismo kao znak podrške usvajanju rezolucije, najavljeno je iz te nevladine organizacije, koja se sama predstavlja na svom sajtu, kao regionalna mreža nevladinih organizacija sa programima u Srbiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini i na "Kosovu". 

Programska direktorka ove NVO Sofija Todorović poručila je da će se UN obratiti "u ime mladih iz Srbije koji misle drugačije".

"Kao znak podrške donošenju jedne ovakve rezolucije koja je bila šansa da o ovoj temi razgovaramo na drugačiji način, da izaberemo dijalog, pa makar imali i neslaganja. Nažalost, to nije bio izbor predstavnika Srbije", kazala je na diskusiji posvećenoj rezoluciji.

Almasa Salihović, koja je govorila ispred Memorijalnog centra Srebrenica, kaže da iako rezolucija ne bi bilo pravno obavezujuća, njeno usvajanje je važno "zbog suočavanja sa prošlošću".

"Zbog budućih generacija koje bi trebalo da jednom zauvek prekinu veze sa prošlim dešavanja i onoga što je proisteklo iz ratnih dešavanja devedesetih godina", kazala je ona ne objašnjavajući kako bi se konkretno ovaj akt, kojem se Srbi oštro protive preteći čak osamostaljenjem Republike Srpske, mogla doneti bilo kakav boljitak. 

Diskusija nije prošla bez opozicionih političara, pa se okupljenima obratio lider Pokreta slobodnih građana i poslanik u Skupštini Srbije Pavle Grbović. Ocenio je da je rezolucija o genocidu u Srebrenici važna, ali da ipak "ima ograničene domete".

Zažalio je Grbović i za žrtvama, naravno, ne pominjući stradale Srbe.

"Žrtve niko neće vratiti. Pravdu ta rezolucija neće doneti, doneće određenu moralnu satisfakciju porodicama žrtava. Pravdu moraju da donesu sudovi", poručio je Grbović.

Dodaje da je "jedno od ograničenja" rezolucije i to što ona neće doneti mir, koji, kaže kaže moraju da donesu političke elite i društvo.

Nije prvi put da lider PSG-a izjavljuje da se u Srebrenici desio genocid, budući da je prošle godine poručio da da "niko nije osuđen bez razloga, pogotovo ne kad je reč o Srebrenici".

Sve ovo odigrava se dok Srbija u Ujedinjenim nacijama vodi tešku borbu da što predstavnicima što većeg broja zemalja predstavi istinu o zločinu u Srebrenci, ali i o stradanju srpskog naroda.  

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji boravi u Njujorku, poručio je da borba Srbije protiv usvajanja rezolucije o Srebrenici nije laka i da se pojavljuju i zemlje koji su prvobitno rekle da će biti protiv, a biće uzdržane.

"U našoj Misiji sve pršti od energije. Oni koji podnose rezoluciju, najveće sile sveta, i koji vrše pritisak, imaće ozbiljnog protivnika u maloj zemlji koja se drznula da brani zemlju", rekao je Vučić i dodao da će borba biti do poslednjeg dana, kao i da nam nisu veliki izgledi po pitanju rezolucije o Srebrenici u UN jer protiv sebe imamo najdominantnije svetske sile sa Zapada.

Podsećamo, iza rezolucije, osim Nemačke i Ruande kao glavnih pokretača stoje i Turska, Jordan, Malezija, Severna Makedonija, Sjedinjene Američke Države, Novi Zeland, Albanija, Holandija, Finska, Lihtenštajn, Slovenija, Republika Irska, Italija, Francuska.

image
VV inauguration
banner