Srbija i Balkan

Izbori u Severnoj Makedoniji: Albanci odlučuju o novom predsedniku?

Na osnovu značajne razlike Davkove od oko 180.000 glasova, Pendarovskom je potrebna podrška dvojice albanskih kandidata Bujara Osmana i Arbena Taravarija, koji su zajedno obezbedili oko 200.000 glasova
Izbori u Severnoj Makedoniji: Albanci odlučuju o novom predsedniku?© AP Photo/Boris Grdanoski

Opozicioni kandidat Gordana Siljanovska Davkova ubedljivo je pobedila u prvom krugu predsedničkih izbora u Severnoj Makedoniji u sredu, a u drugom krugu sledećeg meseca će se suočiti sa aktuelnim predsednikom Stevom Pendarovskim. Ali, uprkos ubedljivoj pobedi Davkove u prvom krugu, glasovi Albanaca mogu ponovo igrati ključnu ulogu u drugom krugu, kao i pre pet godina, piše "Koha".

Prema podacima Državne izborne komisije (KSHZ), Davkova – koja dolazi iz opozicione stranke VMRO DPMNE – osvojila je 40,10 odsto glasova, dok je Pendarovski iz vladajuće Socijaldemokratske lige (LSDM) osvojio 19,93 odsto glasova.

U prvom krugu takmičilo se sedam kandidata, uključujući dva Albanca, koji nisu uspeli da osvoje dovoljno glasova da obezbede drugi krug.

Bujar Osmani iz Evropskog fronta dobio je 13,36 odsto glasova, dok je Arben Taravari iz opozicione koalicije VLEN dobio 9,21 odsto glasova.

Davkova je, govoreći nakon pobede u prvom krugu, rekla da nije protiv evropskih integracija zemlje, ali da želi da integracija koje "ne štete makedonskoj državi i nacionalnim interesima".

Ona je obećala da će se, ukoliko bude izabrana za predsednika, posvetiti produbljivanju regionalne saradnje, "kako bi zemlje regiona zajedno krenule putem integracije u Evropsku uniju".

Kandidat SDSM-a Stevo Pendarovski obećao je da će nastaviti borbu u drugom krugu izbora "za pobedu i za realizaciju evropske agende" Severne Makedonije.

"Moj koncept je da živim u državi integrisanoj u EU, a ne izolovanoj. U državi u kojoj neće biti podela i koja će biti deo evroatlantskih integracija", rekao je Pendarovski.

Prema DIK-u, oko 49 odsto od 1,8 miliona građana koji imaju pravo glasalo je u prvom krugu predsedničkih izbora u sredu.

Hoće li albanski glasovi biti odlučujući u drugom krugu?

Davkova i Pendarovski suočiće se u drugom krugu predsedničkih izbora, koji će se održati 8. maja, zajedno sa parlamentarnim.

Davkova je bila i kandidat za predsednika na izborima 2019. godine, ali je izgubila u drugom krugu od Pendarovskog, koji je trijumfovao zahvaljujući glasovima Albanaca koji su mu pomogli da preokrene vođstvo Davkove iz prvog kruga izbora.

Da li će 8. maja doći do preokreta rezultata ostaje da se vidi, ali na osnovu značajne razlike Davkove od oko 180.000 glasova, Pendarovskom je potrebna podrška dvojice albanskih kandidata aktuelnog ministra spoljnih poslova Bujara Osmana i Arbena Taravarija, koji su zajedno obezbedili oko 200.000 glasova.

Upitan kog kandidata će podržati 8. maja, Taravari je odgovorio da još nisu odlučili.

Međutim, dobio je poruku od predsednika VMRO DPMNE Hristijana Mickoskog, koji mu je čestitao na postignutom rezultatu na izborima i izrazio spremnost da razgovara o učešću albanske opozicije u narednoj vladi posle 8. maja.

Kandidat Evropskog fronta Bujar Osmani takođe nije najavio koga će od kandidata podržati u drugom krugu, ali je ponovio poziv na jedinstvo na putu evropskih integracija.

"Nastavimo ovu bitku, budimo zajedno. I oni koji imaju i najmanju dilemu treba da se priključe Evropskom frontu, jer je to garancija prosperitetne evropske budućnosti", izjavio je Osmani.

image
VV inauguration
banner