Srbija i Balkan

Novo ime na listi kosponzora sramne rezolucije o Srebrenici

Ambasada Švedske je ukazala da je neprihvatljivo negirati postojanje "stravičnih zločina tokom konflikta, podjednako kao što je neprihvatljivo veličanje pojedinaca koji su proglašeni krivim za te zločine"
Novo ime na listi kosponzora sramne rezolucije o Srebreniciwww.globallookpress.com © Danilo Balducci

Još jedno ime se našlo na listi sponzora sramne rezolucije o Srebrenici. Naime, Švedska će biti kosponzor nacrta rezolucije Ujedinjenih nacija, kojom bi 11. jul bio proglašen za Međunarodni dan sećanja na genocid u Srebrenici 1995, saopštila je danas Ambasada Švedske u BIH.

Braneći svoj stav zašto sponzorišu ovakav dokument, navedeno je da će Švedska biti kosponzor te rezolucije jer je, kako navode, "presudama Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju i Međunarodnog suda pravde potvrđeno da je julu 1995. godine u Srebrenici izvršen genocid".

"Genocid u Srebrenici nikada ne sme biti zaboravljen ili minimiziran. Moramo se sećati i odavati poštu žrtvama, doprinositi pomirenju i učiti iz istorije", piše u saopštenju.

Iako sve ukazuje da će usvajanje ovakvog dokumenta doneti nestabilnosti na Balkanu, posebno po pitanju Republike Srpske, ambasada je ukazala da je "neprihvatljivo negirati postojanje stravičnih zločina tokom konflikta, podjednako kao što je neprihvatljivo veličanje pojedinaca koji su proglašeni krivim za te zločine".

Podsećamo, iza rezolucije, osim Nemačke i Ruande kao glavnih pokretača stoje i Turska, Jordan, Malezija, Severna Makedonija, Sjedinjene Američke Države, Novi Zeland, Albanija, Holandija, Finska, Lihtenštajn, Slovenija, Republika Irska, Italija, Francuska.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji boravi u Njujorku, poručio je da borba Srbije protiv usvajanja rezolucije o Srebrenici nije laka i da se pojavljuju i zemlje koji su prvobitno rekle da će biti protiv, a biće uzdržane.

"U našoj Misiji sve pršti od energije. Oni koji podnose rezoluciju, najveće sile sveta, i koji vrše pritisak, imaće ozbiljnog protivnika u maloj zemlji koja se drznula da brani zemlju", rekao je Vučić i dodao da će borba biti do poslednjeg dana, kao i da nam nisu veliki izgledi po pitanju rezolucije o Srebrenici u UN jer protiv sebe imamo najdominantnije svetske sile sa Zapada.

image
VV inauguration
banner