Srbija i Balkan

Za uspešno izlečenje ključan skrining za rano otkrivanje raka pluća

Država je dosta uradila za pacijente koji se leče od raka pluća nabavkom dodatnih skenera, bronhoskopa, ali i na proširenju indikacija za dobijanje savremenih terapija, izjavila je Olja Ćorović, iz Udruženja pacijenata za borbu protiv raka pluća "Punim plućima"
Za uspešno izlečenje ključan skrining za rano otkrivanje raka pluća© SSPL/Getty Images

Prema istraživanju koje su sproveli Udruženje pacijenata "Punim plućima" i Klinika za plućne bolesti Univerzitetskog Kliničkog centra Srbije kašalj, umor, otežano disanje, gubitak apetita i bol u grudima najčešći su bili simptomi kod više od 50 odsto pacijenata kod kojih je dijagnostikovan karcinom pluća, rečeno je na današnjoj konferenciji, na kojoj je poručeno da je skrining ključan u ranom otkrivanju te bolesti.

U istraživanju, koje je sprovedeno u protekla dva meseca, učestvovalo je 147 pacijenata od čega 88 muškaraca i 59 žena iz cele Srbije, koji su oboleli od karcinoma pluća.

Prema istraživanju, većina pacijenata nije znala da je bolest mogla da se ustanovi u početnom stadijumu, obavljanjem skrining pregleda na rano otkrivanje raka pluća, ali ohrabruje to što se nakon prvih simptoma većina pacijenata odmah obratila lekaru.

Zamenik direktora Klinike za plućne bolesti Spasoje Popević je ukazao na zabrinjavajući podatak da je gotovo 90 odsto anketiranih ranije bilo pušač, a da jedna trećina njih i dalje puši.

"Ono što je ohrabrujuća vest je što se skoro polovina ispitanika izjasnila da je odmah nakon prvih simptoma otišlo kod lekara, ne čekajući da prolazi vreme. Dve trećine njih je odmah bilo upućeno kod pravog specijaliste, odnosno pulmologa, tako da nisu gubili vreme na preglede kod lekara drugih specijalnosti", rekao je.

Naveo je da dodatno ohrabruje podatak da je njih 76 u roku od mesec dana dobilo dijagnozu, što pokazuje da je put pacijenta od pojave simptoma do dobijanja dijagnoze, ipak donekle skraćen.

"Najčešće primedbe pacijenti su imali na dugo čekanje na dijagnostiku, odnosno skener, bronhoskopiju, poteškoće prilikom zakazivanja pregleda u državnim zdravstvenim ustanovama, odnosno nemogućnost zakazivanja kod lekara u Kliničkim centrima", dodao je Popević.

Država učinila mnogo nabavkom dodatnih skenera i bronhoskopa

Iz Udruženja pacijenata za borbu protiv raka pluća "Punim plućima" Olja Ćorović rekla je da je država dosta uradila za pacijente koji se leče od raka pluća nabavkom dodatnih skenera, bronhoskopa, ali i na proširenju indikacija za dobijanje savremenih terapija.

"Kao udruženje se zalažemo da se ponovo pokrene pitanje uvođenja skrininga na rano otkrivanje raka pluća na teritoriji čitave zemlje. Potrebe za tim su ogromne, a to potvrđuju i rezultati istraživanja", navela je Ćorović.

Istakla je da uvođenje skrininga na rano otkrivanje raka pluća, koji postoji u Vojvodini, podržava više od 95 odsto ispitanika, koji su se izjasnili da bi ovakav pregled savetovali rođacima i prijateljima i smatraju da skrining treba da bude obavezan za građane u riziku.

Iz Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" Snežana Živković Perišić ukazala je da je tokom 2022. godine oko 6.500 osoba oba pola obolelo od malignih tumora bronhija i pluća, a da je oko 4.500 njih iste godine preminulo od te maligne bolesti.

"Činjenica je da su visoke stope oboljevanja u našoj zemlji gotovo za 1,5 puta veće u odnosu na evropske stope, ali što se tiče stopa umiranja, one se drže na određenom evropskom nivou i iznose više od 25 na 100.000", ocenila je Živković-Perišić.

image
VV inauguration
banner