Srbija i Balkan

Kako je Lagumdžija pocepao BiH diplomatiju

Bošnjačke diplomate slepo prate agendu koju je postavio Izetbegović
Kako je Lagumdžija pocepao BiH diplomatiju© Adel Omeragic/Anadolu Agency/Getty Images

Poslednji ekser u kovčeg zvani diplomatija BiH  zabio je Zlatko Lagumdžija, ambasador BiH pri Stalnoj misiji UN, nakon što je bez jednoglasnog stava tročlanog predsedništva BiH, mimo svih ustavnih i zakonskih procedura ugurao rezoluciju o Srebrenici pred generalnu skupštinu UN, poruka je iz Republike Srpske.

Nakon tog poteza Lagumdžije, navode "Večernje novosti" diplomatski kor je podeljen na srpski, bošnjački i hrvatski kadar. Ignorisanje institucija BiH u koje se zaklinju bošnjački političari, potezom Lagumdžije u UN, samo je potvrdilo ove stavove iz RS, da bošnjačke diplomate slepo prate agendu političkog Sarajeva koju je postavio još Alija Izetbegović.

Lagumdžija je inače, nastavio bošnjačko delovanje svojih pretjodnika. Još pre nekoliko godina, tadašnja ministarka spoljnih poslova BiH i Sven Alakaj, bivši ambasador BiH u UN, pokušali su, takođe bez stava Predsedništva BiH da proguraju rezoluciju o Srebrenici u UN, ali bezuspešno.

Turkovićeva je kao kadar SDA ostala upamćena po mnogim akcijama uperenim protiv Srpske i Srbije,uporno plasirajući priču političkog Sarajeva oko genocida u Srebrenici.

Gde god je odlazila tražila je kazne za ambasadore BiH koji dolaze iz RS, jer u ambasadama ne obeležavaju 11. jul ili 25. novembar, Dan državnosti BiH, koji slavi samo Federacija BiH, odnosno Bošnjaci.

Iz Srpske sada stiže poruka da će ubuduće ambasadori BiH koji dolaze iz Srpske, pre svega raditi kako im kažu institucije RS. Taj scenario je najavila i srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović, koja je podnela krivičnu prijavu protiv Lagumdžije zbog nezakonitog i neustavnog delovanja.

Stručnjak za međunarodne odnose Lučijano Kaluža kaže za "Novosti" da se situacija u BiH najbolje oslikava kroz diplomatiju.

"Ne postoji zajednička politika. Bošnjačke diplomate prate političke politike svojih stranaka ili određenih političkih grupacija unutar bošnjačkog naroda. Destruktivnim delovanjem doprineli su da nijedna strana država ne može smatrati BiH ozbiljnom državom. I sve što se ovih dana događa u UN to i oslikava", dodaje on.

Sanja Vulić, šef Kluba SNSD u Parlamentu BiH kaže za "Novosti" da jednostrana bošnjačka politika vodi isključivo ka islamskoj BiH.

"Lobiranje po svetu da se Srbi etiketiraju kao genocidan narod nije ništa drugo već udar na srpsku naciju. Scenariji su skoro pa isti, kako za RS, tako i za Kosovo i Metohiju. Oteti po svaku cenu svaki pedalj. Dejtonska BiH je imala šansu, a unitarna BiH je osuđena na propast", istakla je Vulić.

image
VV inauguration
banner