Srbija i Balkan

Dodikov savetnik: Obraćanjem Šmita u SB napravljen najveći presedan u istoriji UN

Stavljanjem rezolucije o Srebrenici na hitnu Sednicu saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija situacija u BiH je kulminirala, ističe savetnik predsednika Srpske Marko Romić
Dodikov savetnik: Obraćanjem Šmita u SB napravljen najveći presedan u istoriji UN© Selcuk Acar/Anadolu

Obraćanjem nelegitimnog i nelegalnog visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita, napravljen je najveći presedan u istoriji Ujedinjenih nacija, rekao je savetnik predsednika Republike Srpske, Marko Romić.

Stavljanjem rezolucije o Srebrenici na hitnu Sednicu saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, ističe Romić, situacija u BiH je kulminirala.

"Strašno je da se lice koje se lažno predstavlja, da se obraća na tako važnom i bitnom događaju", navodi Romić. 

U svom obraćanju Kristijan Šmit je pokazao da ne poznaje pravila, kaže Romić, te da ih upravo on i krši.

Komentarišući ambasadora BiH pri UN Zlatka Lagumdžiju naveo je da  je učinio nešto što se zove zloupotreba službenog položaja, što je, kako kaže, krivično delo.

"Lagumdžiju štiti njegov imunitet i pozivanje na radne obaveze. Mi vrlo dobro znamo da on ne može da deluje samoinicijativno, da mora imati jasna uputstva Predsedništva BiH i uputstvo Ministarstva spoljnih poslova", poručuje Romić.

Srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović je u obraćanju Savetu bezbednosti UN ukazala da u BiH trenutno postoji nekoliko velikih izazova po mir i stabilnost, a većinu koriste u raznim manipulacijama i iniciraju strani i domaći politički akteri koji nastoje da "ponovo napišu" Dejtonski sporazum, Ustav BiH, zakone BiH i međunarodno pravo.

Predstavnici Rusije zakazali su vanrednu sednicu Saveta bezbednosti kako bi upozorili da je BiH na ivici oružanog sukoba, ali i zbog toga što je ambasador BiH pri UN Zlatko Lagumdžija bez saglasnosti pokrenuo priču o rezoluciji o Srebrenici.

image