Srbija i Balkan

Heroj koga Srbija ne zaboravlja: Reči pilota Milenka Pavlovića odzvanjaju četvrt veka

Pavlović je herojski izgubio život braneći nebo iznad rodnog Valjeva posle 12 minuta leta i borbe u "migu-29" s neispravnim radarom
Heroj koga Srbija ne zaboravlja: Reči pilota Milenka Pavlovića odzvanjaju četvrt veka© Ванилица/Wikipedia

Zbog reči "Majku vam dečju, nećete vi da ginete, ja ću!", i požrtvovanosti kada je iz kokpita izvukao mladog kolegu i poleteo put rodnog kraja, Valjeva, koje su zasipale NATO bombe, pilot Milenko Pavlović je heroj čiji podvig pamtimo već 25 godina.

Nažalost, u borbi protiv 16 aviona NATO alijanse, Pavlović je herojski izgubio život posle 12 minuta leta i borbe u "migu-29" s neispravnim radarom.

Komandant 204. lovačkog avijacijskog puka Vojske Jugoslavije, braneći "Krušik" i svoje mlađe kolege, prisutnima u operativnom centru na pitanje "da li vidi neprijateljski avion", odgovorio je: "Vidim ih, ali vide i oni mene!"

Zavladao je tajac, a pre nego što je iščezao sa radara njegove poslednje reči bile su: "Imaju me!"

Delovi pogođene letelice kojom je hrabri pilot pilotirao pali su u Bujačić, predgrađe Valjeva.

Sahranjen je 6. maja 1999. na Novom bežanijskom groblju. Glavna ulica u Batajnici, koja vodi od centra sela do aerodroma ponela je ime pukovnika Milenka Pavlovića. 

Vojni aerodrom "Batajnica" od 2019. godine nosi naziv "Vojni aerodrom pukovnik pilot Milenko Pavlović".

U njegovom rodnom mestu, Gornjem Crniljevu kod Osečine, u spomen-kompleksu koje nosi ime  "Milenko Pavlović", a u muzejskoj postavci su njegove lične stvari.

Posmrtno je unapređen u čin pukovnika. Za života je bio nosilac brojnih odlikovanja.

Posthumno su mu dodeljeni zlatna letačka značka, orden za hrabrost i orden Svetog vladike Nikolaja.

Radio-televizija Srbije je na godišnjicu bombardovanja 2006. godine emitovala dokumentarni film o Milenku Pavloviću "Let u smrt", autorke Slađane Zarić.

image