Srbija i Balkan

Patrijarh služio večernju vaskršnju službu: Oprostimo onima koji nas mrze

Službi pod nazivom "Večernje ljubavi" prisustvuje više stotina vernika SPC, ali i borci sa Košara i Paštrika

Patrijarh srpski Porfirije poručio je, služeći vaskršnje bogosluženje u Hramu Svetog Save, kojem su prisustvovali borci iz bitke na Paštriku i sa Košara, da je vera u vaskrsenje Gospoda Isusa Hrista "ono što nas čini hrišćanima".

Govoreći o Vaskrsu, patrijarh je u besedi poručio da je Bog ljubav po svojoj prirodi i da baš zato što je ljubav, on nije mogao pristati na to da poslednja reč pripadne smrti.

Naveo je da nije dovoljno verovati u Boga uopšteno, već je potrebno imati veru u Isusa Hrista, "Boga koji je postao čovek, koji se raspeo na krstu, sišao u ad i vaskrsao".

"Po tome mi jesmo hrišćani i jesmo Hristovi, po veri u to da je Isus Hristos sin Božji umro i vaskrsao iz mrtvih. To je važno jer je njegovo vaskrsenje iznutra razorenje smrti, jeste pobeda nad smrću, jeste ostvarenje onoga najdubljeg i najvažnijeg cilja svakoga. od nas", istakao je patrijarh.

Dodao je da ljudi nisu stvoreni za smrt, već za život, a "put u večni život im je svojim vaskrsenjem otvorio Isus Hristos".

Rekao je da je Gospod vaskrsao za sve ljude i da će svi vaskrsnuti na kraju, a da će se vaskrsenju obradovati svi oni koji čeznu za životom, istinom i pravdom.

Pomenuo je u besedi i prisutne borce sa Košara i Paštrika.

"Radujemo se što su danas sa nama ovde i veterani borci, div junaci sa Košara i Paštrika. Borci koji su prožeti verom u Hrista, verom u vaskrsenje Hristovo i zato su mogli da budu istinski borci, kakvi su oduvek bili srpski borci, hrabri, neustrašivi u borbama, ali kada prestanu borbu, prestanu ratovi – milosrdni, spremni na praštanje i na ljubav", istakao je patrijarh.

On je poručio da treba da zagrlimo jedni druge i da oprostimo jedni drugima, uključujući i one koji nas mrze.

"Jer jedino tako se saraspinjemo sa Hristom, umiremo sa njim, ali što je najvažnije savaskrsavamo sa njim", zaključio je patrijarh.

Na Bogosluženju su jevanđela čitana na više jezika, uključujući srpski, grčki, italijanski, francuski, ruski, nemački, engleski...

Pored veterana, služba pod nazivom "Večernje ljubavi" prisustvovalo je i više stotina vernika SPC. Nakon službe, vernicima su deljena crvena vaskršnja jaja, patrijarh Porfirije se susreo sa borcima iz bitaka na Kosovu i Metohiji 1999. godine.

image