Srbija i Balkan

Pendarovski priznao poraz: Siljanovska Davkova novi predsednik Severne Makedonije

Dva kandidata su Stevo Pendarovski, koga podržava SDSM, koji se bori za drugi mandat, i Gordana Siljanovska Davkova, koju podržava VMRO-DPMNE, koja je imala prednost u prvom krugu
Pendarovski priznao poraz: Siljanovska Davkova novi predsednik Severne Makedonije© AP Photo/Boris Grdanoski

Kandidat za novog predsednika Severne Makedonije iz redova SDSM Stevo Pendarovski priznao je poraz u drugom krugu izbora, prenela je večeras agencija Rojters.

Prema preliminarnim rezultatima na osnovu 50 odsto prebrojanih glasova kandidat Pendarovski je osvojio 121.050 (29,96 odsto), a Gordana Siljanovska Davkova kandidatkinja VMRO-DPMNE 257.220 glasova (63,66 odsto), prenosi dnevni list "Nova Makedonija".

Gordana Siljanovska Davkova biće šesti predsednik od proglašenja nezavisnosti Severne Makedonije i prva žena na ovoj poziciji.

Za njenu stranku VMRO-DPMNE pišu da je bliska Srbiji, Rusiji i Mađarskoj.

Davkova je, inače, govoreći nakon pobede u prvom krugu, rekla da nije protiv evropskih integracija zemlje, ali da želi da integracija koje "ne štete makedonskoj državi i nacionalnim interesima".

Ona je obećala da će se, ukoliko bude izabrana za predsednika, posvetiti produbljivanju regionalne saradnje, "kako bi zemlje regiona zajedno krenule putem integracije u Evropsku uniju".

Neophodan broj glasova da bi bio izabran predsednik, dostignut je u poslednja dva sata glasanja, javlja makedonska Telma. Izlaznost do 18:30, prema uzorku od 91,38 odsto od ukupnog broja biračkih mesta je, 46,31 odsto.

Za validnost izbora je potrebna izlaznost od 40 odsto + 1 glas ili 725.728 birača. Do 18:30, prema podacima Državne izborne komisije, glasalo je 767.715 birača, što je 40.000 glasova više od potrebnog.

To znači da je, uprkos mnogo manjoj izlaznosti u oblastima sa pretežno albanskim stanovništvom, ispunjen zakonski uslov da će Severna Makedonija izabrati novog predsednika, dodaje Telma.

Dva kandidata su Stevo Pendarovski, koga podržava SDSM, koji se bori za drugi mandat, i Gordana Siljanovska Davkova, koju podržava VMRO-DPMNE. Ona je imala prednost u prvom krugu.

U Severnoj Makedoniji su danas održani i parlamentarni izbori.

Ko je Gordana Siljanovska Davkova?

Rođena je 11. maja 1953. godine u Ohridu, u tadašnjoj SFRJ. Bila je kandidat za predsednika VMRO-DPMNE na prošlim predsedničkim izborima održanim 2019. godine kada je poražena od Pendarovskog. Osnovno i srednje obrazovanje, prema pisanju Sputnjika, završila je u Skoplju. Diplomirala je na Pravnom fakultetu Univerziteta Sv. Kirila i Metodija u Skoplju 1978. godine, gde je i magistrirala. Autor je stotine naučnih radova o ustavnom pravu i političkom sistemu.

U periodu 2017–2018, kao javna ličnost, protivila se usvajanju zakona o proširenju albanskog jezika. Pre pet godina, nakon što je nominovana kao kandidat VMRO-DPMNE za predsednika, obećala je da će, ako pobedi, pokrenuti drugi referendum i vratiti staro ime zemlji.

Još nijednom nije upotrebila ime države Republika Severna Makedonija, koje nalaže Prespanski sporazum, odnosno Ustav RCM, inače promenjen radi ostvarivanja evroatlanskih integracija. Kako kaže, Severna Makedonija je poslednji put bila ponosna pre Prespanskog sporazuma.

image