Srbija i Balkan

Vučić sutra sa patrijarhom Porfirijem: Razgovaraćemo i zabrani ulaska na KiM

To što patrijarhu nisu dozvolili ulaz, to je valjda dokaz kako oni poštuju ljudska prava i baš ih kvalifikuje da se kandiduju za Savet Evrope, poručio je predsednik Srbije
Vučić sutra sa patrijarhom Porfirijem: Razgovaraćemo i zabrani ulaska na KiM© TANJUG/ JADRANKA ILIĆ

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će sutra primiti patrijarha Porfirija u Predsedništvu Srbije i da će imati prilike da razgovaraju o tome što srpskom poglavaru nije dozvoljen ulaz na KiM.

"To što patrijarhu nisu dozvolili ulaz, to je valjda dokaz kako oni poštuju ljudska prava i baš ih kvalifikuje da se kandiduju za Savet Evrope. Primiću ja sutra i patrijarha i vladike u Predsedništvu Srbije, pa ćemo imati više prilike da o tome razgovaramo", rekao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara u Kotoru.

Podsećamo, srpskog patrijarha Porfirija sa još sedmoricom arhijereja zaustavili su u ponedeljak službenici privremenih vlasti u Prištini na administrativnom prelazu Merdare i saopštili da im je zabranjen ulazak u Pokrajinu.

Oni su trebali da, po ustaljenoj proceduri, u popodnevnim časovima doputuje u sedište Srpske pravoslavne crkve (SPC), manastir Pećku patrijaršiju, radi početka redovnog godišnjeg zasedanja Svetog arhijerejskog sabora. 

"Sva vrata ovog sveta su otvorena za mene kao što su i naša vrata otvorena za sve, samo su vrata moga doma, Pećke Patrijaršije, zatvorena i ne daju mi da u njega uđem, izjavio je patrijarh srpski Porfirije povodom te odluke Prištine.

Vučić je danas prisustvovao Samitu lidera Zapadnog Balkana i Evropske unije pod sloganom "Jedan region, zajednička vizija", koji se održava u Kotoru.

image