Srbija i Balkan

Ponovo kamenovana srpska škola kod Vučitrna, deca i roditelji u strahu (VIDEO)

Godišnje se dogode dva do tri incidenta - kamenovanje škole, krađa, provociranja đaka i osoblja, rekao je direktor škole

Dečaci albanske nacionalnosti kamenovali su u nedelju OŠ "21. novembar" u Gojbulji, kod Vučitrna, potvrdio je za "Kosovo onlajn" direktor škole Vukašin Mitrović. 

Incident se, prema rečima Mitrovića, dogodio u nedelju u 17.20 časova.

"Grupa dečaka albanske nacionalnosti je u školi '21. novembar' u Gojbulji polomila vrata, tačnije stakla na vratima, i oštetila kameru. Imamo sve dokaze snimljene na kameri, toliko su bili uporni dok je nisu slomili", istakao je Mitrović.

Mitrović navodi da je slučaj prijavljen policiji.

Došli su na uviđaj policajci, bili su tu i policajci srpske nacionalnosti, kasnije je došao i Kfor. Inspekcija iz Prištine je uzela snimke i videćemo šta će dalje da se događa sa tim slučajem, da li će privesti te počinioce ili ne. Načinjena je materijalna šteta, inspektorat je dao svoju procenu, negde oko 200 evra, tako da je što se toga tiče, uviđaj izvršen, sada čekamo samo rezultate", rekao je Mitrović.

Prema rečima direktora, godišnje se dogode dva do tri incidenta - kamenovanje škole, krađa, provociranja đaka i osoblja.

"Jedne godine su čak pokrali inventar, kompjutere i oštetili su baš dosta školu što se unutrašnjosti tiče. Dva do tri puta imamo te incidente gde kamenuju školu, lome staklo, obijaju vrata, pa čak znaju decu i osoblje koje radi u školi, a nađe se van škole, kada krenu kući, da provociraju, psuju i tako dalje", rekao je Mitrović.

Škola, kako ističe, ima mali broj đaka, petnaestak, a strah je prisutan kako kod roditelja, tako i kod dece i osoblja škole, jer su deca napadana i ranije.

"Čuli ste za slučaj Perića malog kada je dete bilo napadnuto samo zbog toga što je nosilo krstić oko vrata. Sve je etnički motivisano, jer pazite, to je selo koje ima veći broj stanovnika srpskog porekla, a Albanci su zadnjih par godina krenuli da se doseljavaju i oni svoju školu nemaju tu u selu, putuju do Vučitrna ili ne znam gde idu u školu, i onda oni dođu u školsko igralište gde imamo terene za fudbal, tobogane, klackalice i ljuljaške za decu, niko im ne brani, igraju se ali oštete i imovinu posle, a naravno naša deca kada oni dođu tu moraju da se povuku da ne bi došlo do incidenta", rekao je Mitrović.

Kancelarija za KiM: Otvorena pretnja Srbima 

Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je danas da se gađanje kamenicama Osnovne Škole "21. novembar" ne može se shvatiti drugačije, nego kao otvorena pretnja Srbima na Kosovu i Metohiji, kao i da su slični napadi koji su gotovo svakodnevni, posledica antisrpske politike Aljbina Kurtija.

Kako se navodi to nije prvi napad na Osnovnu Školu "21. novembar" u Gojbulji, jer je ista grupa albanskih mladića, koja je sinoć kamenovala školu, činila je to u proteklom periodu 2 do 3 puta godišnje, pri čemu su obijali vrata, lomili stakla i ispisivali pogrdne grafite na školi.

Ističe se da iako su policija, KFOR i Euleks uvek bili uredno obaveštavani o napadima na školu, a snimci na kamerama zabeležili vinovnike incidenta, izgrednici do danas nisu sakcionisani.

"Jasno je da ekstremisti dosledno i organizovano napadaju ustanove koje simbolišu institucionalno prisustvo Republike Srbije na Kosovu i Metohiji, a ovo je posebno osetljivo pitanje, jer se radi o objektu koji pohađaju deca. Naglašavamo da kamenovanje Osnovne Škole u Gojbulji sasvim sigurno nije bezopasan izgred, već planirana akcija, koja ima za cilj ugrožavanje bezbednosti i zastrašivanje srpskog stanovništva", navodi se u saopštenju.

Naglašava se i da ovaj incident pokazuje da je na KiM trajno uspostavljen naopak i anticivilizacijski sistem vrednosti, koji zagovara mržnju prema svemu što je srpsko, što Priština na čelu sa Aljbinom Kurtijem ne samo podržava nego i podstiče, zbog čega Kancelarija apeluje na međunarodne misije da pojačaju aktivnosti i preduzmu vidljive i odlučne korake, kako bi se osigurala bezbednost Srba i srpskih institucija i sprečilo nasilje.

image