Svet

Lukašenko: Mahnite i prekrstite se, jer su otišli zapadni investitori!

Predsednik Belorusije objasnio kako teče prisvajanje strane imovine kompanija koje su odlučile da napuste zemlju i priključe se politici Zapada
Lukašenko: Mahnite i prekrstite se, jer su otišli zapadni investitori!www.globallookpress.com © Gavriil Grigorov/Kremlin Pool

Rusija i Belorusija odlučne su u tome da razvijaju sopstvene potencijale, i da se izbore sa odlaskom određenih kompanija zbog uvođenja zapadnih sankcija, poručio je danas lider Belorusije Aleksandar Lukašenko.

"Putin i ja smo postigli težak dogovor. Ako je neko otišao - neka ide. Mi ćemo sami razvijati svoje potencijale, svoju proizvodnju. I uspećemo. U Rusiji je već pokrenuta proizvodnja 'Moskviča', 'Žigulija'. 'GAZ' kompanija proizvodiće 'Volgu'. Ovaj brend postojao je u vreme SSSR-a. Međutim, sada će sve biti na višem nivou", rekao je Lukašenko, dodajući da luksuzni automobili neće biti ništa manje kvalitetni od nemačkog "Mercedesa". 

Svi objekti koji su pripadali stranim kompanijama koje su napustile Belorusiju, sada su prešli u ruke Minska, poručio je lider, dodajući da bi svima njima trebalo "mahnuti, a zatim se prekrstiti što su ostavili" svoje objekte u Belorusiji. Situacija će se rešiti baš onako kako je to bilo i sa "Mekdonaldsom" - kao što je i pre radio, i sada radi, a ljudi dolaze, ali to je sada preduzeće koje pripada Belorusiji, objasnio je Lukašenko. 

"Ne želite da radite (u Belorusiji) - neka bude kako želite! Naš narod nije glup, pa da ne može da iseče lepinju i u nju gurne listove zelene salate ili parče kobasice. Isto tako će biti i kada su druge stvari u pitanju. Sve su ostavili ovde, ništa nisu odneli sa sobom. Ali da jesu, skinuo bih glavu odgovornim ljudima. Niko ništa ne sme da uzme. Ne smete dozvoliti da se to dogodi", poručio je predsednik Belorusije u obraćanju lokalnim političarima. 

"Dao sam instrukcije: ako su vlasnici otišli ​​– zbogom, mi vas ne poznajemo, ne poznajete ni vi nas. Od tog trena kompanija je nacionalizovana", rekao je lider Belorusije, objašnjavajući kako teče proces nacionalizacije imovine kompanija koje poštuju politiku Zapada. 

O "Ikei"

Slična situacija je sa kompanijom "Ikea", kako je rekao beloruski lider. 

"Ah, 'Ikea'!Zbogom! Napravićemo ove taburee, stolice i ostalo sami. Šta, mi ne možemo? Vlasnik je otišao - pa neka je! Postoji pristojna potražnja na tržištu, u Rusiji i Belorusiji. Sami možemo da proizvedemo ove delove i da ih isporučimo", dodao je.

Ipak, kako je upozorio, pitanje je da li će vlasti dopustiti da se vlasnici kasnije i vrate.

Obraćajući se novim lokalnim rukovodiocima, Lukašenko je zatražio od njih da se pozabave ekonomskom situacijom, da ima posla i da rade preduzeća, a sve ostalo, kako je rekao, biće na njemu. 

image