Svet

"Global tajms": Kina podnela tužbu protiv SAD zbog ograničenja izvoza

Peking je podneo tužbu protiv Vašingtona zbog zabrane izvoza materijala za poluprovodnike i čipove
"Global tajms": Kina podnela tužbu protiv SAD zbog ograničenja izvozawww.globallookpress.com © Aleksander Polyakov/Global Look Press

Kina je podnela tužbu Svetskoj trgovinskoj organizaciji (STO) protiv Sjedinjenih Država zbog njenih mera kontrole izvoza čipova, objavio je "Global tajms" pozivajući se na kinesko ministarstvo trgovine.

Tužba, koja je podneta u ponedeljak, 12. decembra, je pokušaj da se kineske zabrinutosti reše pravnim sredstvima i neophodna je za odbranu kineskih "legitimnih interesa", navodi se u tvitu.

Kineska misija pri STO u Ženevi i američki trgovinski predstavnik nisu odmah odgovorili na Rojtersove zahteve za komentar. Portparol STO je odbio da komentariše.

Ukoliko kineska žalba bude prihvaćena, to će biti prvi korak u dugoj proceduri, budući da su SAD blokirale imenovanja u najviše telo STO koje se bavi trgovinskim sporovima, što znači da se neki sporovi nikada ne rešavaju.

U oktobru su SAD objavile sveobuhvatan skup izvoznih kontrola sa ciljem da zaustave napredak Kine u industriji poluprovodnika.

Pritužba Kine na ograničavanje izvoza čipova iz SAD dolazi nekoliko dana nakon što je STO donela odluku protiv Vašingtona u odvojenoj tužbi o carinama na metal koju je, između ostalih, podnela Kina. SAD, redovni kritičar arbitražnog postupka STO, odbacile su nalaze STO.

Ta žalba datira još od administracije američkog predsednika Donalda Trampa, koja je uvela carine od 25 odsto na uvoz čelika i 10 odsto na aluminijum 2018, koristeći odeljak 232 zakona iz 1962. koji dozvoljava predsedniku da ograniči uvoz ako ugrožava nacionalnu bezbednost. Slobodni trgovinski partneri Kanada i Meksiko su kasnije izuzeti, podseća "Al Džazira".

Carine su navele nekoliko članica STO, uključujući Kinu, da ospori tu meru, a prošle nedelje je tročlana komisija STO objavila svoje nalaze u slučajevima koje su pokrenule Kina, Norveška, Švajcarska i Turska. Predmeti koje su pokrenule Indija i Rusija su još u toku.

Administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena zadržala je na snazi tarife na metale koje su bile jedan od centralnih delova Trampove strategije "Amerika na prvom mestu".

image