Svet

Velika Britanija paralisana štrajkovima: Zastoj svaki dan do Nove godine

U oktobru inflacija dostigla je 11,1 odsto, što je rekordna u poslednje četiri decenije
Velika Britanija paralisana štrajkovima: Zastoj svaki dan do Nove godine© Tanjug/AP Photo/Kin Cheung

Velika Britanija je izgubila 417.000 radnih dana zbog radnih sporova u oktobru, najviše od novembra 2011. godine, saopštila je danas Kancelarija za nacionalnu statistiku (ONS).

Radnici iz više sektora štrajkovali su poslednjih meseci, počev od železničara preko nastavnika i poštanskog osoblja do advokata, jer rast plata ne ide u korak sa dvocifrenom inflacijom, prenosi Rojters.

"Svaka akcija koja nosi rizik da se visoke cene ugrade u našoj ekonomiji samo će produžiti patnju svih i umanjiti izgled za dugoročni ekonomski rast", ​​izjavio je danas ministar finansija Džeremi Hant.

Prema najavama, štrajkovi će se održavati skoro svakog dana i u decembru. Danas će biti veliki poremećaji u železničkom prevozu, pošto radnici na železnici započinju svoj poslednji 48-časovni prekid rada, dok će medicinske sestre, prvi put u istoriji njihovog sindikata, u četvrtak stupiti u štrajk.

Vlada Velike Britanije je upozorila da bi povećanje plata koje bi bilo u skladu sa inflacijom samo pogoršalo problem.

U oktobru, inflacija u Velikoj Britaniji dostigla je 11,1 odsto, što je rekordna inflacija u poslednje četiri decenije, a očekuje se da će inflacija ostati visoka i naredne godine.

Očekuje se pad BDP-a koji će se, umesto rasta od jedan odsto, smanjiti za 0,4 odsto.

image