Svet

"Takva su vremena": Transrodne atletičarke pobedile, odbijena žalba grupe devojaka

"Jedna od tužiteljki je izgubila četiri državna prvenstva od transrodnih sportista kada je u stvari bila najbrža žena na stazi", rekao je advokat Rodžer Bruks
"Takva su vremena": Transrodne atletičarke pobedile, odbijena žalba grupe devojakawww.globallookpress.com © Karl-Heinz Spremberg/imageBROKER.com

Četiri atletičarke u Konektikatu izgubile su pravo da na sudu ospore pravilo koje dozvoljava transrodnim sportistima da se takmiče u ženskim sportovima, budući da je savezni žalbeni sud presudio da su devojke, nakon što su završile srednju školu, izgubile pravni osnov za tužbu.

Odluka Apelacionog suda 2. okruga SAD je potvrdila prošlogodišnju presudu kojom je prigovor odbačen kao pravno neosnovan zato što se atletičarke koje su podnele tužbu više ne takmiče na nivou srednje škole, piše "Blumberg".

Ova presuda je prva žalbena odluka u SAD koja se bavi pitanjem transrodnih sportista koji se takmiče u ženskim sportovima.

Kako prenosi "Blumberg", zakon kojim se transrodnim ženama zabranjuje da se takmiče protiv bioloških devojčica uvelo je najmanje 18 američkih država, među kojima su Ajdaho, Indijana, Zapadna Virdžinija i Juta.

Advokati tužilaca su tvrdili da je "inkluzivna politika" Konektikata kažnjavala izvanredne sportistkinje, koje bi bez prisustva transrodnih takmičara osvojile državne i regionalne titule koje bi im otvorile vrata za bolja radna mesta i stipendije na prestižnim univerzitetima.

Rekli su da to pravilo treba odbaciti kako bi se sprečila budućnost u kojoj devojke "nestaju sa pobedničkog postolja" zbog transrodnih takmičara.

Brojni istaknuti američki sportisti i medicinska udruženja podržali su transrodne atletičarke i pozvali na odbacivanje tužbe bioloških devojaka.

"Sport cveta zbog raznolikosti", rekli su profesionalni sportisti, "a školski sport pruža priliku da se stvori osećaj pripadnosti, povezanosti i doprinosa koji je koristan u svim aspektima školovanja i života".

"Jedna od tužiteljki je izgubila četiri državna prvenstva od transrodnih sportista kada je u stvari bila najbrža žena na stazi", rekao je sudijama Rodžer Bruks, advokat u Alijansi za odbranu slobode.

Sud se, ipak, nije složio.

"Odsustvo psihičkog zadovoljstva koje donosi pobeda nije pravno valjan razlog za tužbu", napisao je okružni sudija Deni Čin u obrazloženju, prenosi "Blumberg".

Advokat za transrodne sportiste Džošua Blok tvrdi da pravila nalažu jednak tretman bioloških i transrodnih devojaka i ističe da su biološke devojčice na nekim takmičenjima pobedile transrodne suparnice, iako su zaostale na državnim prvenstvima.

Tužiteljke su takođe zatražile da rezultati na pojedinim takmičenjima budu ispravljeni, što je Apelacioni sud odbio.

Biološke devojke su objasnile da bi postignuti rezultati mogli da utiču na budući razvoj njihove karijere, ali je sud ove argumente nazvao "previše spekulativnim".  

"Tužitelji nisu pokazali da će izgledi za njihovo zapošljavanje biti drugačiji, s obzirom da bi jednostavna pretraga na internetu otkrila potencijalnom poslodavcu ovu kontroverzu oko rezultata", napisao je sudija Čin.

Advokati odbrane istakli su da transrodni sportisti nisu prekršili nikakva pravila jer su se takmičili u skladu sa politikom koja je u to vreme bila na snazi.

"Vremena su takva kakva su", rekao je advokat Piter Marfi i dodao da ne postoji mehanizam koji bi ih retroaktivno učinio pobednicama u trkama u kojima su ih pobedile transrodne takmičarke.

Sudije su se složile, rekavši da je jedini način da se biološkim devojkama nadoknadi to što im je oduzeta "šansa da budu šampioni" novčana odšteta ili odluka koja bi zahtevala ponavljanje spornih trka, piše "Blumberg".

image
VV inauguration
banner