Svet

Mediji: Kada će Ukrajina moći da koristi američki patriot?

Politički analitičar sa Kejto instituta Džordan Koen kaže da obuka za održavanje i popravku ovog komplikovanog sistema može da traje čitavu kalendarsku godinu
Mediji: Kada će Ukrajina moći da koristi američki patriot?© AP Photo/Evan Vucci, File/Tanjug

Tek što je Ukrajini odobren superiorni protivraketni odbrambeni sistem "patriot" iz Sjedinjenih Američkih Država, list "Njuzvik" postavlja pitanje rokova za isporuku i mogućnosti upotrebe ovog oružja.

Penzionisani američki general Mark Hertling poručio je za CNN da je neophodna višemesečna obuka vojnika koji će upravljati ovim složenim odbrambenim sistemom.

"Potrebno je nekoliko meseci obuke za upravljanje ovim složenim sistemom. Oni se ne podižu i ne kreću po bojnom polju, već ih postavljate negde gde branite vaš najvažniji strateški cilj, recimo Kijev. Ako neko misli da će ovo biti sistem koji se prostire preko granice od 800 kilometara između Ukrajine i Rusije, to jednostavno nije tako", objasnio je general-major ponavljajući da sistemom "patriot" ne može da se brani cela Ukrajina.

Portparol Pentagona takođe nije precizirao koliko je vremena potrebno da se sistem isporuči i implementira u Ukrajini. Umesto toga se pozvao na neimenovane visoke zvaničnike odbrane i vojske koji su novinarima saopštili da će obuka početi vrlo brzo, ali da ih očekuje "višemesečni proces".

Nešto rečitiji bio je politički analitičar sa Kejto instituta Džordan Koen. 

"Obuka za održavanje i popravku može da traje čitavu kalendarsku godinu. Zbog ograničenog snabdevanja i cene, nisam siguran da će `patriot` biti upotrebljen, ili uspešno upotrebljen, pre kraja proleća 2023", rekao je Koen.

On je odbio da komentariše koliko će Ukrajinaca biti obučeno i gde.

Da podsetimo, predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin prokomentarisao je da je PVO sistem "patriot" "prilično star", a ruski ambasador u SAD Anatolij Antonov doveo je u pitanje ulogu Amerikanaca i poruke koje šalju.

"Patriot" su kupili i Izrael, Nemačka i Japana, a do sada je poslat u Poljsku, gde bi, prema izjavi zvaničnika američke vojske, trebalo da bude korišćen isključivo u odbrambene svrhe teritorije NATO-a.

Raketni meci za "patriot" koštaju oko četiri miliona dolara, a za upravljanje jednom baterijom potrebno je oko 90 vojnika. 

image
VV inauguration
banner