Svet

"Global tajms": SAD nisu u poziciji da diktiraju Kini i Rusiji

Apsurdno je da Vašington smatra da odnos Kine sa Rusijom označava kao "na pogrešnoj strani istorije", navodi se u članku
"Global tajms": SAD nisu u poziciji da diktiraju Kini i Rusijiwww.globallookpress.com © Mikhail Klimentyev/Kremlin Pool

Strateško partnerstvo Rusije i Kine ima ključan značaj u obezbeđivanju mira i bezbednosti na evroazijskom kontinentu i mogu da igraju konstruktivnu ulogu u održavanju globalnog poretka i pravde, piše list "Global tajms".

Kina i Rusija zajedno su se suprotstavile zapadnoj hegemoniji, navodi autor članka.

U znak solidarnosti sa drugim narodima, Moskva i Peking uporno promovišu multipolarnost i veću demokratizaciju međunarodnih odnosa, odlučno se protiveći pokušajima Vašingtona da svima nametne svoje ideale i izazove novi hladni rat, piše list.

Autor članka konstatuje da Rusija i Kina jačaju saradnju uprkos svim naporima Zapada da jednu zemlju od druge. Kao primer navodi se poslednji razgovor ruskog lidera Vladimira Putina i predsednika Kine Si Đinpinga čiji rezultati, po mišljenju autora, signaliziraju uspeh u razvoju odnosa među državama.

Čak i pre sukoba u Ukrajini, Vašington je bio oprezan prema bliskim vezama između Pekinga i Moskve. Pošto su SAD ove dve zemlje klasifikovale kao svoje glavne konkurente, ili čak potencijalne neprijatelje, Vašington je zabrinut da će produbljivanje saradnje između Kine i Rusije uticati na njenu hegemoniju, navodi autor članka.  

Prema njegovim rečima, najveća briga SAD je jačanje saradnje Kine i Rusije u oblastima koje pokrivaju ekonomiju i trgovinu koji bi mogao značajno da umanji  efekat sankcija koje su SAD i Zapad uvele Rusiji.

Apsurdno je da Vašington smatra da odnos Kine sa Rusijom označava kao "na pogrešnoj strani istorije", navodi se u članku.

Nova era odnosa

"Rusko-kineski odnosi ulaze u novu eru. Očekuje se da će se 2023. godine saradnja između zemalja intenzivirati i da će doneti svetu više prosperiteta i stabilnosti", navodi se u članku.

Kako se ističe, zemlje razvijaju partnerstvo ne samo u ekonomskoj i energetskoj oblasti, nego i u sferi bezbednosti. O tome govore zajedničke rusko-kineske vojne vežbe koje su održane u skladu sa planom, uprkos "neosnovanim i iracionalnim" optužbama zapadnih političara, zaključuje autor članka.

image