Svet

Bivši načelnik britanskog Generalštaba: Treba da pomognemo Ukrajini, ali nemamo šta da joj ponudimo

London treba da pošalje Kijevu borbena vozila "vorior" koja britanska vojska planira da povuče, poručuje Ričard Danat
Bivši načelnik britanskog Generalštaba: Treba da pomognemo Ukrajini, ali nemamo šta da joj ponudimowww.globallookpress.com © Andrew Parsons/ZUMAPRESS.com

U rusko-ukrajinskom sukobu pobediće ona strana koja bude uspela da najbrže i najbolje prilagodi i transformiše svoju vojsku, piše bivši načelnik Generalštaba britanske vojske Ričard Danat.

Za rusku vojsku izazov će biti formiranje novih trupa sposobnih da pokrenu još jednu ofanzivu na proleće, pošto njihovim regrutima nedostaje motivacija, ali i rukovodstvo na nižem nivou, navodi Danat u autorskom tekstu za britanski "Telegraf", ukazujući da u ruskom vojnom sistemu, za razliku od zapadnih sistema, ne postoji tradicija podoficirskog kora.

On ističe da je za rusku vojsku problematična i, kako navodi, korupcija u procesu nabavke koja je iznedrila oružje inferiornijeg kvaliteta od oružja NATO-a i Zapada.

"Sve ovo će se pretvoriti u glomaznu silu koja će se ponovo oslanjati na masovnu i glupu artiljeriju", piše Danat i dodaje da će posledica toga biti veliki broj mrtvih ruskih mladića u Ukrajini.

Međutim, i pored toga što je, prema rečima Britanca, Rusija tako slaba i nesposobna, Ukrajini je, sa druge strane, potrebna još veća pomoć zapadnih država, zbog čega on želi da britanske vlasti šalju vojnu pomoć Kijevu, u meri u kojoj to čine SAD, Francuska ili Nemačka.

Problem je u tome što zvanični London malo toga ima da ponudi Ukrajincima, napominje Danat i ukazuje na višegodišnje nedovoljno finansiranje britanske vojske koje je sada došlo do izražaja.

On podseća da je "od aneksije Krima 2014. godine, Ukrajina imala koristi od zapadnih timova za obuku, pogotovo onih iz Velike Britanije, koji rade na transformaciji ukrajinske vojske", te da je taj proces ubrzan nakon 24. februara.

"Dosadašnja pomoć Zapada, koju su Britanci podržavali, a Amerikanci je uglavnom omogućavali, omogućila je Ukrajini da ne izgubi ovaj rat", piše Danat za "Telegraf".

Međutim, ističe on, zapadne države su tek sada počele da slušaju molbe Kijeva kada je reč o ofanzivnim sistemima.

"Francuzi se spremaju da obezbede lake tenkove AMKS-10, SAD doniraju 50 borbenih vozila pešadije "bredli", a Nemci predaju veći deo svoje flote oklopnih transportera "marder". A Britanci? Čini se da je navijačica (cheerleader) izgubila glas", navodi bivši načelnik britanskog Generalštaba.

On predlaže da Ujedinjeno Kraljevstvo pokloni Ukrajini borbena vozila "vorior", koja opisuje kao vozila kojima je potreba nadogradnja koja je za britansku vojsku bila preskupa.

"Ako ćemo ih već prevremeno povući iz upotrebe, zar ne bi bilo bolje da ih poklonimo Ukrajincima?", pita Danat i ističe da britanska vojska dugi niz godina sprovodi vežbe u Poljskoj, te da ima iskustvo sa premeštanjem oklopnih vozila.

On poziva da se Ukrajini pošalju ta vozila pre nego što ih britanska vojska povuče, kao i da bi kašnjenje moglo dovesti do poraza Kijeva.

"Do sada smo sprečili da Ukrajina izgubi rat protiv Putina. Sada joj moramo pomoći da ga osvoji", zaključuje Britanac.

image