Svet

Turska: Još uvek bez odobrenja za ulazak Švedske u NATO

Čekaćemo da Švedska napiše i donese nove zakone, za šta je potrebno oko šest meseci, rekao je portparol turskog predsednika
Turska: Još uvek bez odobrenja za ulazak Švedske u NATOwww.globallookpress.com © Xin Hua

Portparol predsednika Turske Ibrahim Kalin rekao je da Turska "nije u poziciji" da odobri kandidaturu Švedske za NATO, pošto nisu preuzeli nikakve mere na svom tlu u vezi sa grupama koje je Turska proglasila terorističkim.

"Nismo u poziciji da pošaljemo ratifikacioni zakon u parlament. Imamo ozbiljan problem u vezi sa ovim", rekao je Kalin, prenosi porta klix.ba. 

Kalin je pojasnio da ne mogu da pošalju zakon o kandidaturi Švedske za NATO jer bi neki poslanici mogli da odluče da ga ne ratifikuju.

On je takođe dodao da će trebati najmanje nekoliko meseci - do juna, da švedski parlament izglasa te mere i da će Ankara čekati da se proglase svi švedski zakoni pre nego što počne da deluje.

"Švedskoj će trebati oko šest meseci da napiše i donese nove zakone", dodao je on, prenosi portal.

"Ne želimo da ispunimo sve uslove"

Švedski parlament je u novembru usvojio novi antiteroristički zakon koji će stupiti na snagu u proleće sledeće godine i omogućiti "širu kriminalizaciju učešća u terorističkoj organizaciji ili zabranu terorističkih organizacija".

Strane su potpisale tripartitni sporazum 28. juna na samitu NATO-a u Madridu, gde su Stokholm i Helsinki obećali da će se pozabaviti sigurnosnim problemima Turske i ispuniti ključne zahteve kao što su stroži antiteroristički zakoni i izručenje osumnjičenih za terorizam.

Švedski premijer je izjavio pre nekoliko dana da Stokholm ne može i ne želi da ispuniti sve uslove Ankare za odobravanje njene aplikacije za članstvo u NATO-u .

Podsećamo, Švedska je početkom decembra izručila Turskoj tri osobe, što je Ankara pozdravila, ali je rekla da to "nije dovoljno". 

image