Svet

Analena bi da formira "specijalni tribunal" za Rusiju, ali joj smeta rupa u zakonu

Takvo sudsko telo bi trebalo da bude podržan od strane široke koalicije država, da uključi sudije i tužioce iz više država i da bude osnovan izvan Ukrajine, kako bi izbegao da "izgleda pristrasno", objasnila je Berbokova
Analena bi da formira "specijalni tribunal" za Rusiju, ali joj smeta rupa u zakonu© Tanjug/AP Photo/Peter Dejong

Međunarodna zajednica bi trebalo da osnuje "specijalni tribunal" kako bi procesuirala "predsednika Rusije Vladimira Putina i njegov režim za rat agresije protiv Ukrajine", rekla je nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok.

Ona je naglasila da rusko vođstvo mora "odgovarati" za njihovu "invaziju", rekla je ona tokom posete Međunarodnom krivičnom sudu u Hagu (MKS).

Ipak, Berbokova je rekla da to nije moguće učini na tom sudu, zato što Rusija ne prihvata njegovu nadležnost i ima pravo veta u Savetu bezbednosti.

Kako bi se zaobišla ova blokada, nemačka ministarka je predložila formiranje "specijalnog tribunala" koji bi procesuirao "zločin agresije protiv Ukrajine". Taj tribunal bi trebalo da izvede svoju nadležnost iz "ukrajinskog prava", rekla je ona.

Taj "specijalni tribunal" bi trebalo da bude podržan od strane široke koalicije država, da uključi sudije i tužioce iz više država i da bude osnovan izvan Ukrajine, kako bi izbegao da "izgleda pristrasno", nastavila je Berbokova.

Nemačka ministarka je naglasila da bi međunarodna zajednica hitno trebalo da reformiše međunarodno pravo kako bi "prevazišla ograničenja" i omogućila procesuiranje zločina agresije ukoliko bi druga strana, "u ovom slučaju Ukrajina", prihvatila nadležnost MKS.

"Odgovornost je važna, zato što počinioci zločina ovde u Evropi ili u drugim delovima sveta moraju da znaju da se neće izvući nekažnjeni", rekla je Berbokova.

image