Svet

Švajcarci zbog Ukrajine na korak od prekida sa vekovnom tradicijom bojne neutralnosti

"Želimo da budemo neutralni, ali mi smo deo zapadnog sveta", rekao je Tijeri Burkar, lider stranke desnog centra FDP. Interesantno je da su na sličan način "deo zapadnog sveta" bili i u Drugom svetskom ratu, kada su slali svoje lekare na Istočni front da leče nemačke vojnike
Švajcarci zbog Ukrajine na korak od prekida sa vekovnom tradicijom bojne neutralnostiwww.globallookpress.com © Björn Trotzki

Švajcarska je, navodno, blizu da prekine sa vekovnom tradicijom neutralnosti i pod političkim i pritiskom javnosti ukine zabranu izvoza švajcarskog oružja u sukobima zahvaćena područja, prenosi Rojters.

Kupci švajcarskog oružja nemaju zakonsko pravo da ga izvoze bez dozvole švajcarskih vlasti, što je ograničenje za koje neki predstavnici velike industrije oružja u zemlji kažu da sada šteti trgovini.

Pozivi evropskih suseda Švajcarskoj da dozvoli takve transfere u Kijev u međuvremenu su postali sve glasniji zbog čega su dva parlamentarna odbora za bezbednost preporučila ublažavanje pravila. Poslanici su, navodi Rojters, podeljeni po tom pitanju.

"Želimo da budemo neutralni, ali mi smo deo zapadnog sveta", rekao je Tijeri Burkar, lider stranke desnog centra FDP, koji je podneo predlog vladi da dozvoli ponovni izvoz oružja u zemlje sa sličnim demokratskim vrednostima kakve se poštuju u Švajcarskoj, navodi agencija.

Na osnovu švajcarske neutralnosti, koja datira iz 1815. godine i koja je sadržana u sporazumu iz 1907. godine, Švajcarska neće slati oružje direktno ili indirektno sukobljenim stranama. A poseban embargo uveden je na prodaju oružja Ukrajini i Rusiji.

Međutim, ono šta Švajcarska smatra za neutralnost dovedeno je u pitanje još tokom Drugog svetskog rata, kada je političar i lekar Eugen Birher pokrenuo incijativu za pružanje pomoći vojnicima nacističke nemačke na Istočnom frontu za vreme Drugog Svetskog rata.

"Kada je u junu 1941. došlo do direktne konfrontacije između Trećeg Rajha i Sovjetskog Saveza, Birher je znao šta neutralna Švajcarska mora da uradi: morala je da stane uz Nemačku koliko je mogla", pisao švajcarski list "Noje cirihe cajtung" o Birheru 2020. godine.

Pored toga što su lečili naciste, portal "Svis info" ukazuje da su švajcarski lekari osumnjičeni za pružanje neadekvatne pomoći Jevrejima i da su ih čak predavali nacističkim vlastima.

Treće zemlje u teoriji mogu da se obrate Bernu za ponovni izvoz švajcarskog oružja koje imaju u svojim zalihama, ali je, do sada, dozvola je skoro uvek bila odbijena.

"Ne bi trebalo da imamo veto da sprečimo druge da pomažu Ukrajini. Ako to uradimo, podržavamo Rusiju, a to nije neutralna pozicija", rekao je Burkar za Rojters. "Druge zemlje koje žele da podrže Ukrajinu i učine nešto za bezbednost i stabilnost Evrope... Ne mogu da razumeju zašto Švajcarska mora da kaže ne."

Istraživanje agencije Sotomo objavljeno proteklog vikenda pokazalo je da 55 odsto ispitanika podržava da se dozvoli ponovni izvoz oružja u Ukrajinu.

"Da smo ovo pitanje postavili pre rata..., odgovor bi verovatno bio manji od 25 odsto. Razgovor o promeni neutralnosti bio je tabu u prošlosti", rekao je Lukas Golder, kodirektor agencije GFS-Bern.

Novac vrti gde burgija neće?

Vlada - pod pritiskom iz inostranstva nakon što je odbila nemačke i danske zahteve za dozvolu za ponovni izvoz švajcarskih oklopnih vozila i municije za protivavionske tenkove - rekla je da neće prejudicirati parlamentarne rasprave.

Bern se "pridržava postojećeg zakonskog okvira... i pozabaviće se predlozima u dogledno vreme", rekao je portparol Odeljenja za ekonomske poslove, koje nadgleda pitanja trgovine oružjem.

Burkar je rekao da je dobio pozitivne signale o promeni zakona od drugih stranaka. Socijaldemokrate orijentisane ka levici kažu da su za promene, kao i Zeleni liberali, iako se Zeleni i dalje protive.

U međuvremenu, desničarska Švajcarska narodna partija (SVP), najveća partija u donjem domu i tradicionalno nepokolebljivi branioci neutralnosti, sada izgleda podeljena.

"Dozvoliti isporuku oružja zemlji koja je uključena u oružani sukob je... uništavanje osnove mira i prosperiteta u našoj zemlji", rekao je poslanik SVP David Zuberbuler.

Član SVP Verner Salcman, koji sedi u gornjem parlamentarnom domu, ne slaže se sa tim i poziva se na kolateralnu štetu švajcarskoj odbrambenoj industriji koja takođe podržava kampanju za promenu zakona.

Sektor, koji uključuje multinacionalne kompanije "Lokhid Martin" i "Rajnmetal", prodao je naoružanje u vrednosti od 800 miliona švajcarskih franaka (876 miliona dolara) u inostranstvu 2021. godine, prema vladinim podacima, stavljajući ga u 15 najboljih zemalja izvoznica u svetu.

Imati jaku industriju oružja išlo je ruku pod ruku sa tradicijom neutralnosti, ali ravnoteža ovog dualiteta sada može biti ugrožena, saopštilo je industrijsko udruženje "SvisMem".

"Neki od naših članova izgubili su ugovore ili više ne ulažu u Švajcarsku zbog trenutnih ograničenja", rekao je direktor "SvisMema" Stefan Brupbaher.

"Naša trenutna situacija slabi našu bezbednosnu politiku..., koči kredibilitet naše spoljne politike i šteti našim kompanijama", rekao je on. "Vreme je da se to promeni."

image